Uri-partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Uripartiet»)
Uri-partiet
LandSør-Korea
Grunnlagt11. november 2003
Nedlagt20. august 2007
EtterfølgerQ483770
HovedkvarterYeongdeungpo-gu
IdeologiSosialliberalisme

Yeollin Uri-partiet (hangul: 열린우리당, hanja: 열린우리黨, revidert romanisering: Yeollin Uri-dang, romanisering: Yŏllin Uri-tang, «Vårt åpne parti»), vanligvis referert til som Uri-partiet (우리당, «Vårt parti»), var et liberalt og sentrumsnært politisk parti i Sør-Korea. Partiet var regjeringsparti mellom 2004 og 2007.

Partiet ble etablert av støttespillere til president Roh Moo-hyun som brøt med Millenniets demokratiske parti i 2003. Av 103 representanter for Millenniets demokratiske parti i nasjonalforsamlingen, meldte 43 overgang til det nye Uri-partiet, sammen med fem representanter fra det konservative Det store nasjonalpartiet.

Politisk var partiet for økt satsing på sosiale tjenester for folk med lave inntekter, selv om det gikk ut over veksten i landet. Overfor Nord-Korea var partiets politikk noe mer forsonende, mens en beveget seg lengre unna de tradisjonelt tette båndene landets politiske ledelse har hatt til USA og Japan.

Partiet fikk internasjonal oppmerksomhet da medlemmer fysisk blokkerte talerstolen i nasjonalforsamlingen i et mislykket forsøk på å unngå en avstemning om det skulle reises riksrettssak mot president Roh den 12. mars 2004. Hendelsen satte fokus på saken, noe Uri-partiet trolig tjente på under parlamentsvalget den 15. april 2004. Da fikk partiet majoritet i Sør-Koreas nasjonalforsamling med 152 av 299 representanter. Avstemningen om riksrett ble satt til side av Sør-Koreas konstitusjonsdomstol den 14. mai 2004.

Den 19. august 2004 måtte partileder Shin Ki-nam trekke seg etter at en etterforskning avslørte at hans far hadde arbeidet for det japanske militærpolitiet under Japans kolonisering av Korea. Etterforskningen ble igangsatt på frigjøringsdagen for den japanske okkupasjonen den 15. august 2004 av president Roh, som en del av en nasjonal kampanje for å rette søkelys mot kollaboratører under den japanske okkupasjonen. Kampanjen ble støttet av både Shin og Uri-partiet.

Partiet klarte ikke å forsvare noen av de seks setene i suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen den 30. april 2005, og mistet dermed flertallet. Populariteten til partiet og særlig til president Roh falt. Partiet gjorde også dårlig i lokalvalgene den 31. mai 2006, selv i partiets sterkeste bastion, Daejeon.[1]

Den 18. august 2007 fusjonerte Uri-partiet med det nyetablerte liberale partiet Det forente nye demokratiske partiet og etablerte det nye partiet Det demokratiske partiet.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]