Unix-signal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et Unix-signal er en begrenset form for interprosesskommunikasjon som er brukt i UNIX, Unix-lignende og andre POSIX-kompatible operativsystemer. Et signal er en asynkron notifikasjon som sendes til en prosess eller til en spesifikk tråd innenfor den samme prosess for å melde fra som en hendelse som har foregått. Signaler oppstod på 1970-tallet ved Bell Laboratories og ble senere spesifisert i standarden POSIX.

  • SIGINT (fra engelsk Signal Interrupt, avbruddssignal) er et signal som sendes til en prosess fra kjernen i operativsystemet. En slikt signal sendes for eksempel når en bruker ønsker å stoppe et program og trykker Control-C for å avslutte det.
  • SIGSEGV (fra engelsk Signal Segmentation Violation, minnesegmentsfeil-signal) er et signal som indikerer at en prosess har utført en minnesegmentsfeil.
  • SIGTERM (fra engelsk Signal Terminate, termineringssignal) er et signal som sendes til en prosess fra kjernen i operativsystemet, når det er et ønske om at denne prosessen skal avslutte. SIGTERM-signalet gir prosessen beskjed om å rydde opp etter seg og deretter avslutte. Velskrevne programmer er i stand til å fange opp, det vil si registrere at det har mottatt, et SIGTERM-signal og foreta den nødvendige opprydningen. Når et UNIX-operativsystem avsluttes er det normalt at et SIGTERM signal sendes til hver kjørende prosess. Deretter får programmene noen sekunder på å rydde opp, før eventuelle gjenværende programmer avsluttes med SIGKILL. Signalet sendes normalt ved hjelp av systemkallet eller kommandoen kill.
  • SIGKILL (fra engelsk Signal Kill, drapssignal) er et signal som brukes når en ønsker at en prosess skal bli drept. En prosess kan aldri fange opp, det vil si registrere at det har mottatt, et SIGKILL-signal, så en prosess kan aldri velge å overse et SIGKILL-signal. Dette gjør at det å sende et SIGKILL-signal til en prosess er en sikker måte å drepe prosessen på.

Signalet sendes normalt ved hjelp av systemkallet eller kommandoen kill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata