Hopp til innhold

Universitetet i Harderwijk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linnaeustorentje

Universitetet i Harderwijk (eksisterte fra 1648 til 1811), også kjent som Gelres akademi, lå i hansabyen Harderwijk i De forente Nederlandene. Universitetet var grunnlagt av hertugdømmet Gelderns styre (Staten van Gelre).

Mange som var ferdige med studiene sine reiste til De forente Nederlandene for å ta doktorgraden da republikken var kjent for å ha gode universiteter. Universitetet i Harderwijk hadde lavere avgifter enn Leidens, og dermed skapte dette et økonomisk skille mellom studentene. Videre var tiden for å nå en doktorgrad i Harderwijk kortere, noe som gjorde at mange derfor valgte å studere der. Universitetet hadde ikke et godt rykte, antagelig på grunn av den korte studietiden.

Blant studentene fra andre land som tok doktorgraden ved Harderwijk, var Carl von Linné. Han reiste til republikken og Harderwijk, da det på den tiden ikke var mulig å disputere i Sverige. Linnés opphold ved universitetet varte en uke, og mye av den tiden ble brukt til å trykke hans avhandling.

Et nidvers sa:

«Harderwijk is een stad van negotie,
Men verkoopt er bokking, blauwbessen en bullen van promotie.
»
«I Harderwijk kjøpslås rundt om,
Der selges røkt fisk, blåbær og doktorsdiplom.
»

Noen kjente doktorer fra Universitetet i Harderwijk er (år da doktorgraden ble nådd):

En del av disse er fremdeles kjent som store vitenskapsmenn, selv om universitetet hadde et mindre godt rykte.

Universitetet ble stengt da Frankrike invaderte og okkuperte De forente Nederlandene under Napoleonskrigen. Kong Vilhelm I prøvde senere å starte det opp igjen, men uten suksess.

I Harderwijks sentrum står fremdeles noen av universitetets bygninger, blant disse er en hortus og Linnaeustårnet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]