Universitetet i Firenze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
it: Università degli Studi di Firenze
latin: Florentina Studiorum Universitas
Rettorato firenze, aula magna 02.JPG
Grunnlagt1321; 700 år siden (1321)
TypeOffentlig universitet
RektorAlberto Tesi
BeliggenhetFirenze, Italia
Studenterca 50 000 (2012/2013)
Ansatte2 288 (2006)
Nettstedhttps://www.unifi.it/index.php (italiensk, engelsk)

Universitetet i Firenze
43°46′40″N 11°15′31″Ø

Universitetet i Firenze er et statlig, italiensk universitet som ligger i Firenze. Det ble etablert i 1321 og har mellom 50 000 og 60 000 studenter og er således et av Italias eldste og største universiteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Firenze utviklet seg fra et Studium generale som ble opprettet av Den florentinske republikken i 1321. Studiet ble anerkjent av pave Klemens VI i 1349 og ble gitt tillatelse til å tildele akademiske grader. Paven fastsatte videre at det første teologiske fakultet i Italia skulle være i Firenze. Studiestedet ble et keiserlig universitet i 1364, men flyttet til Pisa i 1437 da Lorenzo de' Medici tok kontroll over Firenze. Karl VIII flyttet universitetet tilbake 1497-1515, men det ble likevel flyttet igjen tilbake til Pisa da familien Medici tok tilbake makten.

Dagens moderne universitet skriver seg fra 1859 da en del adskilte høyere utdannelses- og forskningsinstitusjoner ble samlet under navnet Istituto di Studi Pratici e di Perfezionamento, og dette ble det følgende året anerkjent som et fullstendig og helhetlig universitet av regjeringen i det nydannede og samlede Italia. I 1923 ble dette tildelt dagens offisielle navn av Italias parlament.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Universitetet er oppdelt i tolv fakulteter:

Universitetet er videre oppdelt i 70 akademiske institutter. Fakultetenes bygninger ligger i strategisk utvalgte områder,avhengig av deres faglige emner: økonomi, juss og samfunnsvitenskap ligger i Polo delle Scienze Sociali (campus for samfunnsvitenskap) i distriktet Novoli. Medisinsk-kirurgisk og farmasi og noen naturvitenskapelige og tekniske institutter ligger i distriktet Careggi hvor også universitetssykehuset ligger. Det tekniske fakultetet ligger i Santa Marta, mens landbruksfakultetet ligger ved parken Parco delle Cascine. Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ligger i Sesto Fiorentino-distriktet, mens arkitekturfakultetet ligger i Accademia di Belle Arti di Firenze som også huser Michelangelos David. Det psykologiske fakultet ligger i Campo di Marte og det filosofisk-litteraturvitenskapelige og pedagogiske fakultetet ligger i byens sentrum.

Tidligere studenter[rediger | rediger kilde]

Noen kjente, tidligere studenter fra universitetet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]