Universell unik identifikator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En universelt unik identifikator (UUID), noen ganger kalt globalt unik identifikator (GUID), er et 128-biters nominelt[1] nummer brukt for informasjon i datasystemer.

Når man genererer en UUID i henhold til standardmetodene vil man for de fleste praktiske formål få et tall som er unikt. Deres unikhet er ikke avhengig av en sentral registreringsmyndighet eller samordning mellom partene som genererer dem (i motsetning til de fleste andre nummereringsordninger). Det er dog en viss sannsynlighet for at en UUID vil bli duplisert, men den er nær nok til null til å være ubetydelig for de fleste formål.[2][3]

Med utgangspunkt i den lave sannsynlligheten for kollisjon gjør UUID det mulig for alle å generere et nummer som kan brukes til å identifisere noe med god sikkerhet for at identifikatoren ikke dupliserer en annen identifikator. På denne måten kan informasjon merket med UUID-er fra uavhengige parter senere kombineres til en enkelt database eller overføres på samme kanal med en ubetydelig sannsynlighet for duplisering.

Bruk av UUID er utbredt, og mange dataplattformer har støtte for å generere dem og for parsing av deres tekstlige representasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kardinal, ordinære og nominelle tall - 2021» (spansk). Besøkt 21. mars 2022. 
  2. ^ «Universally Unique Identifiers (UUID)». Besøkt 21. mars 2021. 
  3. ^ ITU-T Recommendation X.667: Generation and registration of Universally Unique Identifiers (UUIDs) and their use as ASN.1 Object Identifier components. Standard. October 2012.