Ungsocialisterna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungsocialisterna
LandSverige
Grunnlagt1908
Nedlagt1960-årene

Ungsocialisterna var navnet på den anarkistiske og sosialistiske organisasjonen som sto for bruddet i 1908 mellom anarkistene og det svenske sosialdemokratiske partiet. Det var blant disse ungsosialistene en fant utgiverne av avisa Brand. Ungsosialistene stod blant annet bak etableringen av SAC og Ungsocialistiska Partiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) ble etablert i 1889. I 1897 ble ungdomsorganisasjonen etablert, med navnet Ungsocialisterna. På den første kongressen i 1899 deltok 15 tillitsvalgte fra åtte klubber fra Stockholm, Göteborg, Eskilstuna, Västerås, Malmö og Gävle. På kongressen sier Hinke Bergegren de klassiske ordenen «småmord är ett lämligt sätt att sätt skräck i borgarna». Han hadde ingen stor støtte for sine meninger.

I kontrast til moderpartiet beveget Ungsocialisterna seg raskt i en revolusjonær retning. Det eksisterte fremdeles ingen felles forståelse internt blant sosialdemokratene om en skulle satse på en reformistisk eller revolusjonær linje. Partiledelsen begynte imidlertid tidlig å isolere ungdomsorganisasjonen etter at ett nytt forbund ble etablert i 1903, Socialdemokratiska Ungdomsförbundet. I 1905 så den nye organisasjonen seg som partiets ungdomsorganisasjon og dermed ble Ungsocialisterna helt isolert. To av organisasjonens ledende medlemmer, Carl Schröder og Hinke Bergegren ble ekskludert fra det sosialdemokratiske partiet i 1908 og dermed var bruddet et faktum. Ungsocialisterna følger sine to ekskluderte medlemmer og etablerer det nye partiet Ungsocialistiska Partiet.

Ungsocialisterna bidro til å spre de sosialdemokratiske ideene blant annet gjennom etableringen av to aviser, Brand og Lysekils-Kuriren.

Den allmenne oppfatningen er at Ungsocialisterna etablerte SAC, men selv om påstanden ikke er direkte feil er den ikke helt korrekt heller. I Brand ble de ulike sosialistiske ideologiene presentert, som syndikalisme, anarkisme, marxisme o tilsvarende. Det er vanskelig å avgjøre om organisasjonen var tilhenger av en av ideologiene, selv om den anarkistiske tanken kanskje var den sterkeste.

Mange i Ungsocialisterna var i tvil om en skulle etablere SAC. En ville ikke bidra til en splittelse i den svenske arbeiderbevegelsen og mange av ungdommene var aktive innenfor LO.

Etter at storstreiken i 1909 mislyktes fikk en kraft nok til å etablere en ny fagbevegelse. Avdelingen i Skåne drev fram spørsmålet og i 1910 ble Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) etablert.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]