Under satans sol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Under satans sol
orig. Sous le soleil de Satan
Generell informasjon
Utgivelsesår1978
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde93 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiMaurice Pialat
ManusforfatterSylvie Danton
Maurice Pialat
Basert på«Under satans sol» av Georges Bernanos
MusikkHenri Dutilleux
SjeffotografWilly Kurant
Foran kamera
MedvirkendeGérard Depardieu
Sandrine Bonnaire
Maurice Pialat
Eksterne lenker

Under satans sol (originaltittel: Sous le soleil de Satan) er et fransk drama fra 1987 regissert av Maurice Pialat og med Gérard Depardieu, Sandrine Bonnaire og Pialat selv hovedrollen. Filmen har en roman av Georges Bernanos som litterært forelegg.

Filmen ble vist på Filmfestivalen i Cannes i 1987, hvor den vant Gullpalmen

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Donissan ble nylig ordinert som en katolsk prest, og blir sendt til et lite sogn på landsbygda under den mer erfarne presten Menou-Segrais. Men den unge mannen tviler på hans egen religion. Et av hans sognebarn som heter Mouchette, den 16 år gamle datteren til en brygger, har en elsker - en markie som heter Cadignan. Mouchette sier at hun ønsker å stikke av til Paris, men Cadignan sier at han har økonomiske problemer og kan ikke hjelpe henne. Neste morgen blir Cadignan drept ved ett uhell. Mouchette kommer seg raskt vekk, og forsøker å vaske blodet hans av klærne sine.

Hun går deretter til en annen kjæreste, en gift doktor som heter Gallet. Etter at de hadde sex, forteller Mouchette at hun er gravid. Menou-Segrais er bekymret over sognebarna sine, og sender sin yngre kollega for å hjelpe til i en annen landsby i området. Men på vei dit, får presten selskap av en mystisk karakter som viser seg å være en inkarnasjon av Satan. Donissan besvimer, men kommer seg neste morgenen. Samme dag tar Mouchette selvmord ved å skjære over halsen sin med en barberhøvel. Kroppen hennes blir senere oppdaget av Donissan.

Presten bærer den blødende kvinnen til kirken, hvor han legger henne foran et alter i håp om at hennes sjel skal bli frelst i himmelen. Denne vanvittige oppførselen gjør at presten blir sendt til annet prestegjeld. En bonde fra en annen landsby ber presten om å besøke hans lille sønn som er døende. Men presten kommer for seint. Han går deretter alene til soverommet, og løfter opp liket. Når han begynner å be, åpner barnets øyne seg. Belastningen av hans psykiske plager, og alle kravene fra hans menighet, gjør presten stadig sykere. En sen kveld blir han angrepet av Satan, og han ber Gud om å holde ham i live hvis det fremdeles er bruk for ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]