Unchained Melody

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unchained Melody
AlbumJust Once in My Life
Artist, bandThe Righteous Brothers
Utgitt1965
Innspilt1965
SjangerSoul, pop
Lengde3:34
SpråkEngelsk
PlateselskapPhilles Records
Komponist(er)Alex North
Låtskriver(e)Alex North (musikk) og Hy Zaret (tekst)
Produsent(er)Phil Spector

Unchained Melody er en sang skrevet av Alex North (musikk) og Hy Zaret (tekst), og den ble gitt ut første gang i 1955 som filmmusikk og kjenningsmelodi til filmen Unchained, derav navnet. Filmen handler om en innsatt i et fengsel som er i dilemmaet om han skal flykte eller sone straffen ut, slik at han kan bli gjenforent med sin kjære. Todd Duncan fremførte sangen på filmens soundtrack. En instrumentalversjon med Les Baxter nådde en andreplass på hitlistene samme år, og en vokalversjon, framført av Al Hibbler nådde en tredjeplass, mens Roy Hamilton fikk en niende plass. Samme år hadde briten Jimmy Young en versjon som også nådde en førsteplass i Storbritannia.

Sangen fikk fornyet popularitet da Phil Spector produserte en ny versjon for The Righteous Brothers i 1965 hvor den nådde en fjerdeplass på hitlistene. Denne versjonen fikk en ny lansering i forbindelse med at den ble brukte i filmen Ghost fra 1990, hvor sangen solgte til en 19.-plass i USA, men gikk til topps i Storbritannia og ble den mest solgte singlen der dette året. Den gikk også til topps i Australia og ble liggende der i syv uker fra november 1990 til januar 1991.

Elvis Presley brukte sangen på konserter det siste året og er blant annet filmet 21. juni 1977 i TV-showet Elvis In Concert. Hans versjon ble gitt ut som single og tatt med i hans album Moody Blues, det siste som ble gitt ut mens han var i live.

I 1995 ble en versjon framført av Robson Green og Jerome Flynn brukt i den britiske dramaserien Soldier Soldier. Også denne singlen solgte til en førsteplass på de britiske hitlistene.

Andre coverversjoner[rediger | rediger kilde]

En lang rekke artister har laget coverversjoner av sangen, blant andre:

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Jacob Hjelte, Rick Holmsen og Magpies samt John Normann har skrevet norske tekster. Hjeltes norske tittel er «Jeg venter på deg», Holmsens og Magpies' norske tittel er «Lengsel», mens Normanns norske tittel er «Min melodi».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalogmummer
1955 «Jeg venter på deg»[1] Jens Book-Jenssen med kor og orkester Dir.: Egil Monn-Iversen Jacob Hjelte 78-plate Musica A 5144
EP Musica NEP-817
1968 «Lengsel»[2] Magpies Rick Holmsen, Magpies Single Nor-Disc NOR 181
1973 «Min melodi» John Normann John Normann Single RCA NA 1607

Platene på Musica er samme innspilling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se plateetiketten
  2. ^ Se plateetiketten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]