Una nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Una nasjonalpark
LandBosnia-Hercegovina
Nærmeste bosetningBihać
Areal198 km²[1]
Opprettet29. mai 2008
Årlig besøkstall75 000
Kart
8 nummererte markører
1 = Ostrovica Fortress
2 = Unac
3 = Krka
4 = Štrbački buk
5 = Martin Brod
6 = Ripač
7 = Rmanj Monastery
8 = Una
Una nasjonalpark
44°29′49″N 16°09′29″Ø

Una nasjonalpark (bosnisk: Nacionalni park Una) ble etablert i 2008 omkring det øvre elveløpet til Una, med sideelvene Unac og Krka i Bosnia-Hercegovina. Det er Bosnia-Hercegovinas største og nyligst etablerte nasjonalpark.

Utstrekning[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparkens areal er 198 km², og strekker seg fra kilden til elva Krka i sørvest til dennes samløp med Una. På den sørøstlige siden begynner parken der Unac flyter inn i juvet noen kilometer nedstrøms fra byen Drvar, og følger denne til samløpet med Una i Martin Brod. Nord for Martin Brod ligger parken i et belte på begge bredder av Una; på venstre bredd helt til statsgrensen mot Kroatia. Nordlige grense for parken er omtrentlig ved den lille byen Ripač, som ligger noen få kilometer oppstrøms for Bihać.

Vannfallene[rediger | rediger kilde]

Det er Unas vannfall og stryk som stort sett trekker besøkende til parken. De mest kjente vannfallene ligger i Martin Brod, i tillegg til det største vannfallet Štrbački buk lenger nedstrøms. Det er lagt til rette for rafting, fiske, sykling, vandreturer og camping.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Una nasjonalpark har et rikt biologisk mangfold, med 30 fiskearter, 130 fuglearter, samt andre dyrearter som gaupe, rødrev, ulv, brunbjørn og gemse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Parkens område har en rik kulturhistorie med flere arkeologiske steder, noen av dem fra førhistorisk tid. Kjente steder er det romerske fortet Milančeva Kula, Rmanj kloster i Martin Brod og middelalderborgen Ostrovica over tettstedet Kulen Vakuf.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Una nasjonalpark Nacionalni park Una

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]