Umetaro Suzuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Umetaro Suzuki
Suzukiumetaro.jpg
Født 7. april 1874
Shizuoka
Død 20. september 1943 (69 år)
Tokyo
Gravlagt Tama Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Tokyo
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Utmerkelser Den japanske kulturordenen

Umetaro Suzuki (铃木 梅太郎 Suzuki Umetaro, født 7. april 1874 i Shizuoka-prefekturet, død 20. september 1943) var en japansk biokjemiker. Han er også kjent for bilmerket Suzuki.

Han var student av den tyske kjemikeren, Emil Fischer. I 1910 forsket han på effektene av riskli i herding pasienter med beriberi da han oppdaget en aktiv fraksjon, som han patentert som «aberic syre» (senere «oryzanin»). I 1935 ble denne forbindelsen raffinert og beskrevet som tiamin. Hans forskning var blant de tidligste av moderne vitamin-forskning. Han ble professor i landbrukskjemi ved Universitetet i Tokyo.

Vitaminforskning[rediger | rediger kilde]

I 1910 lyktes det Suzuki å trekke ut et vannløselig kompleks av mikronæringsstoffer fra ris og kli. Dette mikronæringssftoffet kalte han aberic syre. Han publiserte dette funnet i en japansk vitenskapelig tidsskrift.

Da artikkelen ble oversatt til tysk, sa oversettelsen at det var et nylig oppdaget næringsstoff, en påstand skrevet i den opprinnelige japanske artikkelen, noe som dermed gjorde at hans oppdagelse klarte å få publisitet. Den polske biokjemikeren Kazimierz Funk isolerte samme kompleks av mikronæringsstoffer og foreslo navnet «vitamine» (et teleskopord av «vital amin») på komplekset i 1912.