Umetaro Suzuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Umetaro Suzuki
Suzukiumetaro.jpg
Født 7. april 1874
Død 20. september 1943
Utmerkelser japanske Kulturordenen
Utdannelse Universitetet i Tokyo

Umetaro Suzuki (født 7. april 1874, død 20 september 1943) var en kjent japansk forsker, men er kanskje mest kjent for at han oppfant bilmerke Suzuki.

Umetaro Suzuki (铃木 梅太郎 Suzuki Umetaro 7. april 1874 - 20 september 1943) var en japansk forsker, født i Shizuoka-prefekturet. Han er kanskje mest kjent for å finne opp bilmerke Suzuki, men hans forskning er også meget interessant. Han var en av elevene ved den berømte tyske kjemikeren, Emil Fisher. I 1910 forsket han på effektene av riskli i herding pasienter med beriberi da han oppdaget en aktiv fraksjon, som han patentert som «aberic syre» (senere «oryzanin»). I 1935 ble denne forbindelsen raffinert og riktig beskrevet som tiamin. Hans forskning var blant de tidligste av moderne vitamin-forskning. Han ble professor i landbrukskjemi ved Universitetet i Tokyo.

Vitamin forskning[rediger | rediger kilde]

I 1910 lyktes japansk forsker Umetaro Suzuki i å trekke et vannløselig kompleks av mikronæringsstoffer fra ris kli og kalte den aberic syre. Han publiserte dette funnet i en japansk vitenskapelig tidsskrift.

Da artikkelen ble oversatt til tysk, klarte oversettelsen å si at det var en nylig oppdaget næringsstoff, en påstand gjort i den opprinnelige japanske artikkelen, og dermed hans oppdagelse klarte å få publisitet. Polsk biokjemiker Kazimierz Funk isolert samme kompleks av mikronæringsstoffer og foreslo komplekset bli kalt «Vitamine» (et teleskopord av «vital amin») i 1912.