Hopp til innhold

Ulvehund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulvehund
Selene, høyt innhold.
EgenskaperIngen bruksegenskaper, selskapshund
Livsløp10-17
Størrelse(22-60 kg) (55-80 cm)
Passer forSpesielt Interesserte
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Ulvehund er et domestisert rovpattedyr i hundefamilien som er blitt avlet frem ved å blande tamhund (Canis lupus familiaris) med ulv (Canis lupus), østlig tømmerulv (Canis lycaon), rødulv (Canis rufus), etiopisk ulv (Canis simensis), arktisk ulv (Canis lupus arctos), arabisk ulv (Canis lupus arab) eller iberisk ulv (Canis lupus signatus).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Utseende på ulvehunder kan variere. De vanligste hundene er sibirsk husky, alaskan malamute og schäferhund.

En ulvehund vil derfor generelt sett ha spisse eller avrundede ører, relativt lang snute med lite utpreget stopp mellom hode og snute. Halen er lang og bustete og det skal være stor forskjell i pelsen mellom årstidene. Øynene er mandelformet og de kan være, brune, gule, blå eller grønne. Om en ulvehund har blå øyne, er det stor sannsynlighet for at den ikke har mye ulv i seg. Beinene på ulvehunder er lange, og hodet er stort i forhold til kroppen og en smal brystkasse. En ulvehundhvalp vil oftest være brun med et avlangt hode og store poter i forhold til kroppen.

Ulvehunder blir ofte inndelt i tre forskjellige kategorier: «lavt innslag av ulv» (1-49 %), «middels innslag av ulv», (50-85 %) og «høyt innslag av ulv» (86-99 %).[klargjør] Grensene i disse kategoriene er omdiskutert. Ulvehunder vil oftest minne mer om ulv i både atferd og utseende jo høyere innholdet av ulv er.

95+ % ulvehund, høyt innhold, med alle ulv kjennetegnene bustete ører, lite skille mellom snute og hode, runde ører. Bilde tatt av Cindy Matthews
Tsjekkoslovakisk ulvehund, en etablert ulvehundrase med lavt innhold. 25-35 %

Historie[rediger | rediger kilde]

Når den første ulvehundparringen fant sted, er ukjent, men i Teotihuacán i Mexico har man funnet cirka 2 000 år gamle levninger av ulvehund. Man antar at ulvehunder har spilt en stor rolle i Mexico historie.

Den første dokumenterte ulvehundparringen skjedde i Storbritannia i 1766, mellom det forskere tror var en hannulv og en tysk spitz-tispe.

Den første anerkjente ulvehundrasen er saarloos wolfhond. Rasen var avlet frem av Leendert Saarloos i et forsøk på å skape en mindre domestisert hund for politioppdrag som også var immun mot valpesyke. Oppdrettet hans begynte tidlig på 1930-tallet,[klargjør] da han paret sin schäferhund Gerard van de Fransenum med en ulv som han fikk fra Rotterdam zoo ved navnet Fleur Wolvin. Rasen kalte han Europese Wolfshund, men den ble anerkjent av Raad van beheer under navnet Saarlooswolfhond i slutten av 60-tallet.[klargjør] Rasen var ikke immun mot valpesyke, og den ble ingen politihund. Den er i dag brukt som selskapshund.

Ulvehunder i Norge[rediger | rediger kilde]

Det er ukjent hvor mange 'ulvehunder' det finnes i Norge. Det regnes med at det er rundt 50-60 Saarloos wolfhond som lever i Norge.

I Norge så har det tidligere vært lov å eie tsjekkoslovakisk ulvehund. Det ble forbud mot rasen i 2004.

Det blir også trodd ulvehunder som ikke er av etablert rase har også funnet hjem i Norge ulovlig.[klargjør]

Som farlige hunder anses også hunder og hundetyper som er en blanding av hund og ulv, uansett blandingsforhold. For hunderaser med opprinnelig blanding av ulv som er registrert i Norge av Norsk Kennel Klub 1. januar 2003, gjelder første punktum bare for tsjekkoslovakisk ulvehund. Hvis ulv er iblandet rasen etter den internasjonale raseetableringen, gjelder første punktum for hunder som kan være etterkommere etter denne ulven.

Lovdata.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]