Ullerålsgata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ullerålsgata
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Ullerålsgata
60°10′27″N 10°16′03″Ø

Ullerålsgata (1-57, 2-54[1]) er ei gate på Nordsiden i Hønefoss, der den trolig tilhører de eldste ferdelsveiene. Gata starter i dag fra nedre del av Hønengata og løper først nordøstover, før den svinger mot nord og løper opp til Roa-Hønefosslinjen. Gata krysser Gullagata ved innkjøringen til Holttangen, østre del av Grensegata og Asbjørnsens gate. I øvre del er det avkjøring til Wahlstrøms gate med gjennomkjøring til Bekkegata.

Strekningen fram til Grensegata fra Hønengata ligger innenfor de gamle bygrensene, mens øvre del ligger i tidligere Norderhov herredskommune. Med unntak for et forretningsbygg helt i begynnelse av gata, preges hele gatestrekningen av eldre villabebyggelser.

Ullerålsgata er synonym med den opprinnelige hovedferdselsåra fra sør til nord i nordre bydel. Opprinnelig gikk trolig gata fra bredden av Begna og til Hov gård i Ullerål.

Navnet stammer fra bygda Ullerål, som var den delen av Haug som lå i nordenden av vestsiden av Randselva, i dag nordøst i Hønefoss. Navnet kommer av den norrøne guden Ullr, og endelsen -ål kan bety stripe eller bånd, som da refererer til den høyden som går fra Hønefossen til Hovsmarka. En annen tolking er at endelsen kommer fra det gotiske ordet alhs, som betyr tempel.[2]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]