Ugyen Wangchuck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ugyen Wangchuk
Druk Gyalpo (konge) av Bhutan
Født11. juni 1862
Bumthang
Død26. august 1926
Bumthang
BeskjeftigelsePolitiker, konge Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleAshi Ludrong Dolma
Ashi Rinchen Pelmo
Ashi Ngodrup Pemo
Ashi Tsundue Pema Lhamo[1]
FarJigme Namgyal
MorAshi Pema Choki
BarnPrinsesse Sonam Pedron
Prinsesse Chimi Yangzom
Kong Jigme Wangchuck
Prins Gyurme Dorji
Prinsesse Kencho Wangmo
Prins Karma Thinley Lhundrub
NasjonalitetBhutan
UtmerkelserIndias stjerneorden
Den indiske imperieordenen
Kronet17. desember 1907
Regjeringstid17. desember 1907–26. august 1926
ForgjengerIngen
EtterfølgerJigme Wangchuck
FyrstehusWangchuck-dynastiet

Gongsar[2] Ugyen Wangchuck, født 11. juni 1862, død 26. august 1926, var den første Druk Gyalpo (konge av Bhutan) og regjerte fra 1907 til 1926.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ugyen Wangchuk ble født i Wangducholing-palasset i Bumthang i 1862 og døde i Phodrang, også i Bumthang-provinsen nordøst i Bhutan. Hans far var Jigme Namgyal som var Druk Desi (konge) i tre relativt korte perioder fra 1870 til 1881. Han fikk tidlig opplæring både i sivilt og militært lederskap ved hoffet til sin far i en urolig tid for landet.[3] Faren døde i 1881 da Ugyen var 19 år, men Ugyen skaffet seg omfattende erfaring i krigstjeneste under den pågående borgerkrigen i Bhutan mellom penlopene i Paro og Trongsa der Paro hadde støtte fra Tibet mens Trongsa hadde støtte fra britene.[4] Ugyen gikk seirende ut av denne striden.

Fra Druk Desi til Druk Gyalpo[rediger | rediger kilde]

Bhutan ble etablert som nasjon rundt 1639 da tibetaneren Shabdrung Ngawang Namgyal samlet drukpa-folket under sin ledelse. Ngawang ga før sin død i 1651 instruksjoner om at landet skulle styres av en ledelse som var delt mellom Druk Desi som den verdslige, sivile lederen, og Je Khenpo som var den religiøse (buddhistiske) lederen. I tillegg til disse to eksisterte det også innen buddhismen en tro på inkarnasjoner, og i de tilfeller hvor det ble funnet og anerkjent inkarnasjoner av spesielt Ngawang eller hans forfedre eller etterkommere, så fikk disse innta den såkalte gylne trone som innebar et rent formelt overordnet lederskap i landet.

På slutten av 1800-tallet innså Ugyen Wangchuk at landet var modent for et skifte og en modernisering av statsformen. Da en inkarnasjon av Shabdrung døde i 1903 og det gikk lang tid før man fant en ny inkarnasjon, benyttet Ugyen seg av momentet og gikk inn for å omdanne Bhutan til et arvelig monarki med seg selv som konge.[5] Den 17. desember 1907 ble Ugyen valgt til Bhutans Druk Gyalpo (konge) av representanter for folket, forvaltningen og det buddhistiske lederskapet. Han ble kronet samme dag, og 17. desember feires etter dette som Bhutans nasjonaldag.

I tillegg til å være en framsynt og strategisk dyktig statsmann var Ugyen også dypt religiøs, og han la vekt på utvikling av buddhistisk opplæring.[3]

Ugyen Wangchuk døde 26. august 1926 i Thinley Rabten-palasset i Phodrang og ble gravlagt i Kurjey Lhakhang-klosteret i likhet med en rekke andre bhutanske konger. Han ble etterfulgt som Druk Gyalpo av sin sønn Jigme Wangchuk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Queens of Bhutan
  2. ^ WANGCHUCK DYNASTY. 100 Years of Enlightened Monarchy in Bhutan. Lham Dorji
  3. ^ a b Michael Aris (1994). The Raven Crown: The Origins of Buddhist Monarchy in Bhutan. London: Serindia Publications. ISBN 978-193247-62-1-7. 
  4. ^ Lama Pema Tshewang (1973). A Brief History of the First Hereditary King of Bhutan. 
  5. ^ Shubhi Sood (2008). «Bhutan: 100 Years of Wangchuck Vision». Noida: SDS Publications.