Ugressklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ugressklokke
ugressklokke
ugressklokke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Campanula rapunculoides
L.
Norsk(e) navn: ugressklokke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Klokkefamilien
Slekt: Campanula
Habitat: for det meste i kulturpåvirkede områder
Utbredelse: Europa, Asia, innført i Nord-Amerika

Ugressklokke (Campanula rapunculoides) er en vakker, flerårig 20–80 cm høy plante i klokkefamilien.

Ugressklokke har en lang jordstengel med tykke knoller. De nederste bladene er smalt hjerteformede med lange skaft, de øvre bladene er lansettformede og sittende. Blomstene er 2–3 cm lange og mørkt blåfiolette, med kanthårede fliker. Blomstringen begynner nedenfra, mens planten ennå vokser.

Nærbilde av blomstene.

Ugressklokke ble innført fra Mellom-Europa til Norden som matnyttig kjøkkenplante på 1700-tallet. Den har gode spiselige blader og røtter som kan spises både rå og kokt og som er rike på C-vitamin. I tidligere tider ble planten dyrket og solgt på planteskoler, også som prydplante. Siden har den spredd seg til andre steder og blitt forvillet.[trenger referanse]

Planten har en greinet jordstengel, og små rester av rotstengelen er nok til at det kan spire opp nye planter. Har ugressklokken kommet inn i en hage, er den vanskelig å bli kvitt. Enkelte ser derfor på den som et ugress, men ugressklokken er egentlig en nyttig plante som kan brukes til mat. Og den er en vakker og dekorativ staude som kan trives under de fleste forhold.

I Norge er ugressklokke nokså vanlig på Sørøstlandet, i området fra Østfold til Mandal og nord til Elverum. Den er også innført og forvillet i Stavanger og Randaberg. I tillegg vokser den også i Trøndelag og spredt nordover til Troms.

Ugressklokke kan forveksles med sin nære slektning, nesleklokke. Men sistnevnte har karakteristiske hjerteformede taggede blader og hele planten er i likhet med brennesle dekket av hår.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]