Ugolino di Nerio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jomfru med barn, Ugolino di Nerio, 1315-1320, Siena. Legg merke til den pseudo-kuficske inskripsjon er på sløret til jomfruen.
Profeten Isaia, London, National Gallery

Ugolino di Nerio (født ca. 1280 i Siena, død 1349 sannsynligvis også i Siena) var en italiensk maler som arbeidet i sin hjemby Siena og i Firenze mellom 1317 og 1327.

Han var en tilhenger av Duccio di Buoninsegna og flere av Nerio scener er tydelig inspirert av Buoninsegnas Maestà. Han var en ledende mester som bidro til å spre sienamaleriene til Firenze ved at han fikk oppdragene med å male i de to hovedkirkene der, Santa Maria Novella og Santa Croce.

Biografi og arbeider[rediger | rediger kilde]

Nerio ble født omkring 1280 i Siena inn i en familie av malere. Hans far og søsken, Guido og Muccio, var også kunstnere. Nerio eneste verk som er signert er altertavlen til hovedalteret i Saint Croce, datert omkring 1325; signaturen er gått tapt, men er registret av Vasari. Dette verket ble flyttet fra hovedalteret i 1566 for å gi plass til et ciborium designet av Vasari, og det ble delt opp og de gjenværende delene ble solgt til W. Young Ottley, en engelsk samler. I dag er tavlene spredd på flere museer rundt om i verden; National Gallery, London har elleve. Studier av dette verket har resultert i at det har blitt rekonstruert.[1]

Han steg fram som en uavhengig mester omkring 1315, med noen tidlige malerier som Madonna Contini Bonaccossi i Palazzo Pitti, i en stil knyttet til Duccio, men fra ca. 1320 vokste en distinkt moden stil fram, spirituell og elegant. Hans valg av lysere farger er kanskje påvirket av Simone Martini. Alterstykkene for Santa Croce var det viktigste oppdraget i en serie arbeider som fransiskanerne ga ham; minst deler av åtte polyptyker finnes fortsatt. Andre viktige polyptyker er i Cleveland Museum of Art og i Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts. Hans mest kjente Madonna er i Chiesa della Misericordia, San Casciano i Val di Pesa og der er ett i Louvre (illustrert over).

Ifølge Vasari døde Nerio i Siena.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Davies har en omfattende beretning, pp. 108-113

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Davies, Martin. I: "National Gallery Catalogues: Catalogue of the Earlier Italian Schools". National Gallery Catalogues, London 1961, nytrykk 1986, ISBN 0901791296

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]