Hopp til innhold

Ude og Hjemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ude og Hjemme
LandDanmark
TypeTidsskrift
Grunnlagt1877; 147 år siden
NasjonalbiblioteketUde og Hjemme på Nasjonalbiblioteket

Ude og Hjemme. Nordisk illustreret Ugeblad var et dansk ukeblad som ble startet av xylograf Frederik Hendriksen i 1877. Det gikk inn med 1884-årgangen. Medredaktør var Otto Borchsenius, som sørget for at forfatterne fra det Georg Brandes omtalte som det moderne gennombrudds menn, eller fra foreningen Bogstaveligheden brukte dette som organ.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Frederik Hendriksen fikk med seg Otto Borchsenius som medredaktør i 1879. Han fikk Holger Drachmann til å publiserede flere litterære fortellinger i ukebladet, og Herman Bang til å skrive tre forfatterbiografier. Andre som bidro var forfatteren Henrik Pontoppidan og kunsthistorikeren Sigurd Müller.

Av kunstmalerne ga særlig Erik og Frants Henningsen mange illustrasjoner. Men også Erik Werenskiold lot en del av sine bilder bli reprodusert i bladet,[1] blant annet en tidlig utgave (22. juni 1879, ledsaget av et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson) av det motiv som senere ble til maleriet En bondebegravelse (1885). Werenskiold sto på god fot med Frederik Hendriksen, som også sørget for å få kjøpt enkelte av hans tegninger til eget eie. Av norske forfattere som publserte i ukebladet var Bjørnstjerne Bjørnson, Peter Christen Asbjørnsen, John Paulsen, Alexander Kielland og Jonas Lie.

Det var til sist økonomiske problemer som gjorde at Ude og Hjemme måtte innstille i 1884.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fire eventyr til «Herremandsbruden» sto for aller første gang på trykk i Ude og Hjemme No. 317-1884.


Autoritetsdata