Ubijstvo na ulitse Dante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ubijstvo na ulitse Dante
orig. Убийство на улице Данте
Generell informasjon
GenreDramafilm, krigsfilm
Utgivelsesår1956
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde104 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiMikhail Romm Rediger dette på Wikidata
ManusJevgenij Gabrilovitsj, Mikhail Romm[1] Rediger dette på Wikidata
MusikkBoris Tsjajkovskij Rediger dette på Wikidata
FotoBoris Voltsjek Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJevgenija Kozyreva, Mikhail Kozakov, Nikolaj Komissarov, Maksim Sjtraukh,[1] Rostislav Plyatt,[1] Anatolij Kubatskij,[1] Jelena Ponsova,[1] Leonid Gubanov,[1] Valentin Gaft,[1] Lidija Koroljova,[1] Pjotr Glebov[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMosfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1956
Eksterne lenker

Ubijstvo na ulitse Dante (originaltittel: Убийство на улице Данте) er en sovjetisk film fra 1956, regissert av Mikhail Romm.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter slutten av andre verdenskrig, i den lille franske byen Ciboure, oppdager en politimann - som reagerer på en melding om lyden av skudd - en kvinne med tre skudd-skader i hus nummer 26 på Dante Street. Offeret viser seg å være den berømte skuespillerinnen Madeleine Thibault. Senere, ved sykehuset, kommer hun etter hvert til bevissthet og forteller historien sin til etterforskeren. Historien hopper deretter til 1940. Samtidig som tyske tropper nærmer seg Paris, rømmer Madeleine Thibault, hennes manager, Greene, og sønnen Charles sørover, til Ciboure, hvor hennes tidligere ektemann Philip - faren til Charles, holder til. Men underveis går de tom for bensin. Charles forsøker å finne mer drivstoff, men han kommer ikke tilbake. Det viser seg senere at han hadde blitt arrestert av raskt fremrykkende tyske soldater, og tre uker senere blir han løslatt som en overbevist fascist.

Når Thibault endelig kommer frem til Ciboure, er tyske soldater i området allerede. Etter å ha slått ned en tysk offiser, blir Madeleine tvunget til å gjemme seg i faren hjem sammen med Jourdan fra landsbyen - som hadde slått en tysk offiser, og drept en ung franskmann som hadde sluttet seg til fascistenes rekker. Charles kommer for å besøke tilholdsstedet deres, og oppdager Jourdan. Senere samme dag blir eiendommen raidet av tyske tjenestemenn. Madeleine går med på å spille i et skuespill foran tyskerne, som handler om en kvinne som dreper sin tidligere kjæreste. Men i løpet av forestillingen dreper Madeleine den lokale lederen for tyskerne, som også var blant publikum. Ved hjelp av en kostyme-designer ved teatret klarer hun og Greene å komme seg unna. Men litt senere blir Greene dødelig såret på gaten, og forteller Madeleine at Charles var blant de tre som hadde angrepet ham.

Kostyme-designerens sønn innleder Madeleine i motstandsbevegelsen. Etter krigens slutt kommer hun igjen til Ciboure, og får vite at tyskerne hadde henrettet Philip før de hadde forlatt byen. Han hadde også deltatt i motstanden mot tyskerne. Charles kommer med en gruppe venner, og Madeleine kjenner igjen en av de tyske offiserene som tidligere hadde lett etter Jourdan i landsbyhuset deres. Madeleine anklager Charles for å ha anmeldt hans egen far til tyskerne. Mens han forsikrer henne om at han aldri hadde noen del i farens arrestasjon og henrettelse. I konflikten skyter en av vennene hans Madeleine, og Madeleine dør senere ved sykehuset av sårene sine. 10 år senere besøker Charles igjen Ciboure, og ved en restaura blir han gjenkjent av kostyme-designerens sønn - som ikke vet noe om fortiden hans.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Jevgenija Kozyreva som Madeleine Thibault
  • Mikhail Kozakov som Charles Thibault
  • Nikolai Komissarov som Hippolyte
  • Maksim Shtraukh som Philipp Thibault
  • Rostislav Pljatt som Grin

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]