Hopp til innhold

Uanstendig forslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uanstendig forslag
orig. Indecent Proposal
Generell informasjon
Utgivelsesår1993
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAdrian Lyne
ProdusentSherry Lansing
ManusforfatterJack Engelhard (roman)
Amy Holden Jones (manus)
MusikkJohn Barry
SjeffotografHoward Atherton
KlippJoe Hutshing
Foran kamera
MedvirkendeRobert Redford
Demi Moore
Woody Harrelson
Seymour Cassel
Annen informasjon
Budsjett$38 000 000
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Uanstendig forslag er en dramafilm fra 1993, regissert av Adrian Lyne og med Robert Redford, Demi Moore og Woody Harrelson i hovedrollene. Filmen er basert på en roman av Jack Engelhard.

Handling[rediger | rediger kilde]

Barndomskjærestene David og Diana Murphy (Harrelson og Moore) er gift og reiser til Las Vegas i det håp at de kan vinne nok penger til å realisere Davids fantasiprosjekt innen arkitektur. Etter å ha spilt bort pengene de hadde lånt av Daivid's far for å delvis betale banken det de skyldte så dde ikke skulle miste huset, møter de på milliardæren John Gage (Redford). John faller fullstendig for Diana, og tilbyr David en million dollar for å tilbringe natten med henne. Etter en vanskelig natt bestemmer David og Diana seg for å takke ja til tilbudet, og de signerer en kontrakt med Gage dagen etter. Gage flyr Diana til en privat båt, og det antas at avtalen utføres der.

Selv om han håpet at han skulle glemme hele greia, blir David mer og mer usikker på sitt forhold til Diana, og etter hvert oppslukt av frykten for at hun fortsatt er involvert med Gage. På grunn av denne spenningen i forholdet tar David og Diana ut separasjon. Gage dukker opp igjen og går etter Diana med fornyet håp. Selv om hun motstår i begynnelsen, gir hun etter hvert etter og tilbringer tid med ham, helt til et forhold utvikler seg. David forstår i mellomtiden at han ikke greier seg uten sitt livs kjærlighet, og da Diana søker om skilsmisse, forsøker David å vinne henne tilbake en siste gang.

Gage ser hvordan Diana ser på David, og forstår at selv om hun ble hos ham, ville forholdet deres aldri bli så intenst som det forholdet hun hadde med David. Han innbiller henne at hun er den siste i en lang rekke «million dollar-jenter», og hun forlater ham til fordel for David.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Demi Moore Diana Murphy
Woody Harrelson David Murphy
Robert Redford John Gage
Seymour Cassel Mr. Shackleford
Oliver Platt Jeremy
Billy Bob Thornton Day Tripper

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til hele syv Golden Raspberry Awards under den 14. Razzie-utdelingen, og vant prisene for verste film, verste mannlige birolle og verste manus.

Uanstendig forslag ble også nominert til tre MTV Movie Awards i 1994, der den til slutt vant èn pris, prisen for beste kyss.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata