UV-indeks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

UV-indeksen er en internasjonal målestandard som angir styrken på ultrafiolett stråling av typen som kan gi solbrenthet. Skalaen ble utviklet av canadiske forskere i 1992, og ble i 1994 tatt i bruk av verdens meteorologiorganisasjon og verdens helseorganisasjon. Den brukes i daglige værmeldinger, og er i økende grad også tilgjengelig som timesvise prediksjoner.

Indeksen er en lineær skala og er direkte proporsjonal med intensiteten av typen UV-stråler som forårsaker solbrenthet på menneskehud. Sagt på en annen måte; dobles indeksen, halveres tiden før man blir solbrent.

Formålet med indeksen er å hjelpe mennesker med å effektivt beskytte seg mot UV-stråling. Soling i moderate mengder har helsemessige fordeler, men for mye soling kan forårsake solbrenthet, aldring av huden, DNA-skader, hudkreft, immunsuppresjon,[1] og øyesykdom som grå stær. Offentlige helseorganisasjoner anbefaler folk å beskytte seg (for eksempel med solkrem, hatt og solbriller) dersom de tilbringer betydelig tid utendørs når UV-Indeksen er 3 eller høyere; se tabellen nedenfor for mer detaljerte anbefalinger.

Tabell over UV-indekser[rediger | rediger kilde]

Tabell over UV-indeks basert på yr.no.[2]

Styrke Indeks Tid før
mulig
hudskade
MED / time Styrken tilsvarer Tiltak
Lav 1-2 1 dag 0,4-0,9 Tilsvarer vinter i Norge Ingen spesielle tiltak
Moderat 3-5 1-2 timer 1,3-2,1 Tilsvarer påske i Norge Ingen spesielle tiltak
Sterk 6-7 0,5-1 time 2,6-30 Tilsvarer høyfjellet i mai Klær, solhatt og solbriller.
Ta pauser fra solen mellom kl. 12-15.
Bruk solkrem med middels faktor (15) og UVA-beskyttelse.
Svært høy 8-10 15-30 min 3,4-4,3 Tilsvarer isbre/høyfjell med snø i juni og juli Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge.
Bruk klær, solhatt og solbriller.
Ekstrem Over 11 5-15 min >4,7 Tilsvarer Kanariøyene og Alpene om sommeren.
Områder nær Ekvator.
Grenseverdi for solarier.
Unngå solen mellom kl. 12-15.
Søk skygge.
Klær, solhatt og solbriller absolutt nødvendig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^
    Hanneman K. K., Cooper K. D., Baron E. D. (2006), Ultrafiolett immunsuppresjon: mekanismer og konsekvenser. Dermatologic Klinikker, 24 (1): 19-25.
  2. ^ UV-varsel – Yr