UTZ Certified

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

UTZ Certified er en merkeordning og et program for bærekraftig jordbruk som ble lansert i 2002, som hevder å være det største programmet for kaffe i verden.[1][2] Det var tidligere kjent som UTZ Kapeh. 7. mars 2007 skiftet Utz Kapeh Foundation offisielt navn og logo til UTZ Certified.[3] UTZ Certified er en stiftelse for verdensomspennende implementering av en standard for ansvarlig kaffe-, kakao, te og rooibosjordbruk. UTZ-sertifiserte kooperativer og produsentgrupper må rette seg etter en Code of Conduct for de respektive produktene.[4] Denne koden er et internasjonalt anerkjent sett av kriterier for bærekraftig og profesjonell kaffedyrking, som inkluderer sosialt og miljømessig riktig kaffedyrkingspraksis, og effektiv gårdsdrift.

UTZ-sertifiserte produkter skal være sporbare fra dyrker til sluttprodusenter. Organisasjonen opererer et avansert web-basert sporingssystem som viser kjøpere av UTZ-sertifiserte produkter troverdig lenker til den sertifiserte kilden. Noen kaffemerker og detaljhandlere gir også gi sine kunder denne gjennomsiktigheten gjennom online sporing. UTZ-sertifisert kaffe selges i nesten 50 land, blant andre Nederland, Belgia, Frankrike, Storbritannia, Sveits, Japan, USA, Canada og de skandinaviske landene. UTZ Certified hjelper produsenter i Latin-Amerika, Asia og Afrika. Med et voksende utvalg av programmer for landbruksprodukter, som kakao, te, rooibos og sporbarhetstjenester for palmeolje og bomull er tilstedeværelsen av UTZ Certified økende både i antall produsenter og konsumentland.

UTZ Certified i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge tilbyr flere merker UTZ-sertifiserte produkter. Både Joh. Johannson Kaffe og Kaffehuset Friele har utvalgte sertifiserte produkter, og hos sjokoladeprodusenten Nidar brukes det kun UTZ-serfifisert kakao[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coffee Network Organisational Profile
  2. ^ «UTZ CERTIFIED Website». Arkivert fra originalen 15. januar 2013. Besøkt 18. oktober 2012. 
  3. ^ «UTZ CERTIFIED Name & Logo update». Arkivert fra originalen 30. september 2011. Besøkt 18. oktober 2012. 
  4. ^ «UTZ CERTIFIED Code of Conduct version 2009». Arkivert fra originalen 30. september 2011. Besøkt 18. oktober 2012. 
  5. ^ «100% Sertifisert kakao». Arkivert fra originalen 13. desember 2014. Besøkt 12. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]