Hopp til innhold

UT-kampanjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den røde A
Stand Out

UT-kampanjen er et initiativ til større offentlig bevissthet om fritenkning og ateisme, fremmet av den kjente ateisten Richard Dawkins.[1] Kampanjen er et forsøk på å skape et mer positivt bilde av ateisme ved å komme med et middel som ateister kan benytte seg av for å vise sitt ståsted til andre. Dette gjøres ved å vise Den røde A, som oppfordrer de som ønsker å være med på kampanjen til å komme ut, nå ut, snakke ut, skille seg ut, holde (religion) utenfor, samt å bruke (på en humoristisk måte) det sosiale stigmaet som står imot ateisme ved å markere seg med en rød bokstav.[2]

Dawkins, har sagt at LHBT-bevegelsen var en inspirasjon til å starte kampanjen.[3] Kampanjen oppfordrer imidlertid kun til at man "kommer ut" selv; den oppmuntrer ateister til å

  • strekke ut: Å strekke ut en hånd til andre ved å samtale om ateisme og hjelpe til med å spre et positivt syn på ateisme.
  • snakke ut: Å snakke om ens egne verdier og standpunkt uten å være redd, og dermed hjelpe andre å forstå at ateister ikke passer inn i en stereotyp, men er en veldig mangfoldig gruppe.
  • holde utenfor: Meningen er å fremme ideen om at religion burde holdes utenfor offentlig skoleverk, og separat fra styresmakten, og at ingens religiøse agenda skal oppleves som truende.
  • skille seg ut: Å skille seg ut og bli synlig i sin sosiale krets ved å engasjere seg, og ha på seg klær med Den røde A.

Kampanjen produserer klær, vesker og pins sentrert rundt "Den røde A", samt ordet "OUT" (ut) – vanligvis typografisk isolert fra resten av frasen. Ateisme nevnes ikke spesielt, utenom bruken av symboler. Den røde A er ett av de mest populære symbolene for ateisme på internett. Selv om kampanjen ikke har noen spesiell religiøs gruppe som målgruppe, men heller gudstro (teisme) generelt, har det amerikanske kristne flertall begynt å forsvare seg; noen anser det som et kall til oppvåkning.[4]

Kampanjen produserer for øyeblikket t-skjorter, hettegensere, pins og klistremerker. Disse selges gjennom Richard Dawkins' internettbutikk. Midlene går til The Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.[5]

Det finnes også en Facebook-applikasjon for dem som ønsker å "komme ut" offentlig på Facebook ved å vise Den røde A til sine venner.[6] i profilen til dem som fyller ut skjemaet, samt at den oppmuntrer brukeren til å sende applikasjonen til andre Facebook-brukere så de også kan komme ut.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Out Campaign (original announcement)». The Official Richard Dawkins Website. 15. mai 2008. Arkivert fra originalen 30. april 2008. Besøkt 30. juli 2007. 
  2. ^ MacAskill, Ewen (1. oktober 2007). «Atheists arise: Dawkins spreads the A-word among America's unbelievers». Guardian Unlimited. The Guardian. Besøkt 15. mai 2008. 
  3. ^ Chittenden, Maurice (23. desember 2007). «Dawkins to preach atheism to US». The Sunday Times. Times Newspapers Ltd. Besøkt 15. mai 2008. 
  4. ^ «Dawkin's [SIC] Call to Atheists 'in the Closet' is a Christian Wake-Up Call». ChristianPost.com. The Christian Post. 11. august 2007. Besøkt 15. mai 2008. 
  5. ^ «OUT Campaign Launched, 'Scarlet Letter' Shirts Now Available!». RichardDawkins.net. 28. juli 2007. Arkivert fra originalen 9. juli 2008. Besøkt 15. mai 2008. 
  6. ^ «Come OUT on Facebook». AtheismIsGood.com. 31. oktober 2007. Arkivert fra originalen 30. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata