USS «Maddox» (DD-731)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USS «Maddox» (1964)
USS «Maddox» (1964) beskyter Nord-Vietnam i august 1968

USS «Maddox» (DD-731) var en amerikansk destroyer i Allen-M.-Sumner-klassen (en videreføring av Fletcher-klassen). Skipet var oppkalt etter kaptein William Maddox. Det ble bygd ved Bath Iron Works. Skipet vant berømthet ved sin rolle i den såkalte Tonkin-episoden, som ble foranledningen til opptrappingen av det amerikanske engasjement i Vietnamkrigen.

Innsats[rediger | rediger kilde]

I sluttfasen av Annen verdenskrig kom USS Maddox til innsats i Stillehavskrigen. Den var eskortefartøy under US Navys angrepsoperasjoner med hangarskip i det vestlige Stillehavet, og støttet opp ved den amerikanske invasjon av den japanske øya Okinawa. Den 21. januar 1945 ble USS Maddox truffet og skadet ved et kamikazeangrep ved Formosa utført av et japansk fly.

Under Koreakrigen var den del av den 7. flåte som støttet FN-styrkenes innsats langs Koreahalvøyas vestkyst.

USS Maddox og destroyeren USS Turner Joy var de første skipene som var involvert i Tonkin-episoden. Etter de amerikanske styrkenes forståelse ble de den 2. august 1964 under Operation Desoto angrepet av tre nordvietnamesiske torpedobåter, hvorpå de utløste flystøtte.

I Vietnamkrigens videre forløp deltok USS Maddox blant annet også i operasjonene Sea Dragon og Market Time, og støttet militæraksjoner i kystområdene med beskytning fra sjøen.

I 1969 ble skipet tatt ut av aktiv tjeneste og overført til den amerikanske reserveflåten. Den 2. juli 1972 ble det avmønstret.

Den 6. juli 1972 ble det overført til Taiwan og tatt inn i Republikken Kinas marine under navnet Bo Yang. Det ble avmønstret for godt og opphogd i 1984.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Moise, Edwin E.: Tonkin Gulf and the Escalation of the Vietnam War. 1996; The University of North Carolina Press. ISBN 0-8078-2300-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:USS Maddox (DD-731) – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons Redigér på wikidata