USS «Maddox» (DD-731)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
USS «Maddox»
Karriere
FlaggstatUSA
SkipstypeJager
NummerDD-731
KlasseAllen M. Sumner-class destroyer
Bygget ved Bath Iron Works
Tekniske data
USS «Maddox» (1964)
USS «Maddox» (1964) beskyter Nord-Vietnam i august 1968

USS «Maddox» (DD-731) var en amerikansk jager i Allen M. Sumner-klassen (en videreføring av Fletcher-klassen). Skipet var oppkalt etter kaptein William Maddox. Det ble bygd ved Bath Iron Works. Skipet vant berømthet ved sin rolle i den såkalte Tonkin-episoden, som ble foranledningen til opptrappingen av det amerikanske engasjement i Vietnamkrigen.

Innsats[rediger | rediger kilde]

I sluttfasen av Annen verdenskrig kom USS «Maddox» til innsats i Stillehavskrigen. Den var eskortefartøy under US Navys angrepsoperasjoner med hangarskip i det vestlige Stillehavet, og støttet opp ved den amerikanske invasjon av den japanske øya Okinawa. Den 21. januar 1945 ble USS «Maddox» truffet og skadet ved et kamikazeangrep ved Formosa utført av et japansk fly.

Under Koreakrigen var den del av den 7. flåte som støttet FN-styrkenes innsats langs Koreahalvøyas vestkyst.

USS «Maddox» og jageren USS «Turner Joy» (DD-951) var de første skipene som var involvert i Tonkin-episoden. Etter de amerikanske styrkenes forståelse ble de den 2. august 1964 under Operation Desoto angrepet av tre nordvietnamesiske torpedobåter, hvorpå de utløste flystøtte.

I Vietnamkrigens videre forløp deltok USS «Maddox» blant annet også i operasjonene Sea Dragon og Market Time, og støttet militæraksjoner i kystområdene med beskytning fra sjøen.

I 1969 ble skipet tatt ut av aktiv tjeneste og overført til den amerikanske reserveflåten. Den 2. juli 1972 ble det avmønstret.

Den 6. juli 1972 ble det overført til Taiwan og tatt inn i Republikken Kinas marine under navnet «Bo Yang». Det ble avmønstret for godt og opphogd i 1984.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Moise, Edwin E.: Tonkin Gulf and the Escalation of the Vietnam War. 1996; The University of North Carolina Press. ISBN 0-8078-2300-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) USS Maddox (DD-731) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata