USS «Houston» (CA-30)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USS «Houston» i 1935

USS «Houston» (CA-30) (opprinnelig CL-30) var en amerikansk krysser av Northampton-klassen. Hun ble sjøsatt i 1929 og var det andre skipet som bar navnet «Houston». Hun ble bygget ved Newport News Shipbuilding & Drydock Company i Newport News i Virginia. «Houston» var også favorittskipet til den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, og hadde derfor egen bar og orkester ombord, samt andre fasiliteter til bruk for presidenten når han var ombord.

ABDA-COM[rediger | rediger kilde]

«Houston» befant seg ikke ved Pearl Harbor ved det japanske angrepet på marinebasen den 7. desember 1941, men var på vei til Darwin i Australia for å tilslutte seg til en flernasjonal alliert flåte, kalt ABDA-COM (American-British-Dutch-Australian Command), som bestod ov om lag 15 skip fra de ulike nasjonene. Flåtens operasjonsområde var Stillehavet, og skulle blant annet drive patruljetjeneste for å hindre at de japanske styrkene skulle kunne invadere nederlandsk Øst-India. Dessverre fungerte kommunikasjonen mellom de ulike lederne i flåten dårlig, fordi alle hadde sine egne meninger om hvordan flåten skulle operere, og mange av flåtens skip ble senket uten at de klarte å påføre sine japanske fiender store tap.

Slaget om Sunda-stredet[rediger | rediger kilde]

Den 28. mars 1942 var bare den amerikanske krysseren USS «Houston», den nederlandske krysseren HNLMS «Evertsen» og den australske krysseren HMAS «Perth» de gjenværende skipene i flåten. Resten av fartøyene hadde blitt senket i slaget om Javahavet, og nederlaget for den flernasjonale flåten var totalt. De tre gjenværende skipene forsøkte å flykte, men natten til 1. mars 1942 seilte de rett inn i en japansk landgangs flåte med mer enn 20 krigsskip og 50 troppeskip. «Perth», som ledet formasjonen, åpnet ild mot japanerne før de allierte hadde innsett hvor stor den japanske flåtestyrken egentlig var. Iløpet av timene som fulgte ble «Perth» raskt senket, og gikk ned med 353 mann av det opprinnelige mannskapet på 681. «Houston» hadde blitt rammet av bombefly under slaget i Javahavet, og av den grunn var bare seks av de ni 20 cm kanonene i stridsdyktig tilstand. Dette svekket naturligvis hennes ildkraft, og etter noen få timer var skipet så sønderskutt at mannskapet måtte forlate skipet. Hun gikk ned med baugen først, med intense flammer herjende på dekk. Av de 1061 sjømennene ombord, overlevde bare 368. Disse havnet senere i japansk fangenskap, hvor mange også omkom. De japanske tapene var på fem senkede fartøyer, som alle hadde blitt senket av sine egne skip i forvirringen som oppstod.

«Evertsen», som lå noen mil lenger bak, oppdaget kanonilden, og forsøkte å flykte fra kampene. I stedet seilte hun rett inn i to japanske kryssere, som gjennom en kraftig ildgivning nærmest ødela skipet. Med flammer over hele akterdekket klarte likevel «Evertsen» å komme seg unna, men sank ikke lenge etter. Sjøfolkene som overlevde infernoet, ble tatt til fange noen dager senere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]