UFO: Enemy Unknown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
UFO: Enemy Unknown
UtviklerMythos Games
MicroProse Software
Culture Brain (Japan)
UtgiverMicroProse
Spectrum HoloByte (Japan)
DistributørHasbro Interactive
GOG.com[1]
Steam[2]
Humble Store[3]
ProdusentTim Roberts (PC), Nick Gollop (Amiga), Stuart Whyte (PlayStation)
DesignerJulian Gollop
Nick Gollop
Steve Hand
KunstnerJulian Gollop, John Reitze, Martin Smillie
PlattformAmiga, Amiga CD32, MS-DOS, PlayStation, Microsoft Windows
UtgivelsePC
EU Mars 1994
Nord-Amerika sommeren 1994
Amiga
Nord-Amerika 1994
PlayStation
Nord-Amerika 25 oktober 1995
EU november 1995
Japan 31 juli 1997
SjangerStrategispill (videospill)
ModusEnspiller
Del av serien X-COM
X-COM: Terror from the Deep

UFO: Enemy Unknown er et science fiction-strategispill utviklet av Mythos Games og MicroProse. Spillet ble utgitt av MicroProse i 1994 for PC DOS, Amiga, Amiga CD32-konsoll, og for PlayStation i 1995.[4]

UFO: Enemy Unknown ble i 2010 klonet i form av åpen kildekode,[5] og finnes også i nettleser-versjon.[6]

Spillet[rediger | rediger kilde]

Historien i X-COM, serien som spillet er det første i, begynner i 1998 da det observeres ufo-er og høres rykter om bortføringer. I desember møtes representanter for verdens nasjoner og grunnlegger organisasjonen for «Extraterrestrial Combat» (X-COM).

Spilleren begynner i 1999 og må grunnlegge en base ett eller annet sted på jordkloden. De 16 nasjonene som bidrar økonomisk til prosjektet vil hver måned gi penger ut fra hvor trygge de føler seg og hvordan de ser på fremgangen til X-COM.

Når det kommer rapport om UFOer eller romvesner må X-COM rykke ut, enten for å skyte ned UFOer og/eller for å kjempe mot romvesnene på bakken. I begynnelsen har man kun konvensjonelle våpen og kjøretøyer, men kunnskap man tilegner seg fra romvesnene fører til rask teknologisk fremgang. Oppdrag ender med at soldatene dør, at de overvinner romvesnene eller at soldatene må trekke seg tilbake. Soldater som overlever kan bli sterkere og være bedre til neste oppdrag.

Bygging av nye baser og radarer, bedre fly og våpen og salg av beslaglagte gjenstander på det svarte markedet gjør X-COM sterkere og sterkere, men romvesnene intensiverer også sin kamp ved å sende flere og større romskip samt å bruke tankekontroll. Det å fange romvesner levende åpner opp for å lære hvordan vesnenes krefter virker. Er man uheldig kan også X-COM basene invaderes av romvesnene, så hvordan man har bygd basen kan også bli viktig.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Spillideen kom fra britiske Mythos Games ledet av Julian Gollop. Han og broren Nick, oppsøkte tre utgivere, blant annet MicroProse, og inngikk en avtale om at spillet skulle være ferdig innen 18 måneder.[7] Da MicroProse ble kjøpt av Spectrum Holobyte i 1993 ble spillet offisielt henlagt, men MicroProse UK valgte å ignorere ordren, og spillet var ferdig i mars 1994.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Spillet fikk gode kritikker og solgte mer enn 600 000 kopier til PC DOS. Halvparten ble solgt i USA, noe som var uvanlig for europeiske spill. Spillet ble også svært populært i Russland til tross for at det der ikke hadde noen distributør.[8] Spillet vant «Computer Gaming Worlds» «Game of the Year»-pris i 1994.

I ettertid er spillet ofte omtalt som et av de beste og viktigste strategispillene, og har vært på mange lister over historiens beste spill fra 1996 og frem til i dag (2016).

I 2012 kom en offisiell gjenskaping XCOM: Enemy Unknown fra Firaxis Games som ledes av en av MicroProses grunnleggere, Sid Meier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Steam[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «X-COM: UFO Defense (1994)». MobyGames (engelsk). Besøkt 18. januar 2024. 
  5. ^ «About | OpenXcom» (engelsk). Besøkt 18. januar 2024. 
  6. ^ «X-COM: UFO Defense - Online (browser version)». epicport.com. Besøkt 18. januar 2024. 
  7. ^ «Classic Games Postmortem - XCOM: UFO Defense». Besøkt 18. januar 2024. 
  8. ^ «GamesRadar+». gamesradar (engelsk). 17. januar 2024. Besøkt 18. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]