Tysklandsbrigadens veteranmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Båndstripe for Tysklandsbrigadens veteranmedalje

Tysklandsbrigadens veteranmedalje er en norsk utmerkelse innstiftet i 1991. Den tildeles av Tysklandsbrigadens Veteranforbund til personell som har tjenestegjort i Tysklandsbrigaden. Innstiftelsen av medaljen ble godkjent av kong Olav etter behandling i Forsvarets medaljeråd. Medaljen er godkjente av Forsvaret for bruk på militæruniform.[1]

Tysklandsbrigadens veteranmedalje er i messing. Forsiden viser et skjold med norsk flaggmotiv omgitt av innskriften «TYSKLANDSBRIGADENE 1947–1953». Baksiden har som motiv tre militære emblemer: et gaffelkors for 5th Division «Yorkshire», en springende hest for Hannover og et kors for det britiske hovedkvarteret for Nederlandene, Hamburg og Rhinland. Dette var merkene for de britiske avdelingene, som den norske Tysklandsbrigaden tjenestegjorde sammen med. Den springende hesten er et symbol som i etterkrigstiden ble innført som Niedersachsens flagg. Korset, i farger med blått mot gult skjold, identifiseres ofte bare som «Hamburg».

Medaljen er opphengt i rødt bånd med seks smale svarte striper. Båndet utstyres med nummeret på brigaden mottageren tjenestegjorde i. Mottagere som tjenestegjorde i flere brigader, fikk et tilsvarende antall stjerner påsatt båndet.

Tysklandsbrigadens veteranmedalje er utformet av Thorbjørn Bergersen og gravert av Øistein Ronæss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «Tysklandsbrigadens veteranmedalje», Forsvarets Forum, nr. 12, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]