Tyrkisk van

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tyrkisk van-katt»)
Tyrkisk van
Tyrkisk badekatt
Opprinnelse:Tyrkias flagg Tyrkia[1]
Karakter:Livlig, høylytt, intelligent
Anerkjennelser
FIFe:Anerkjent
CFA:Anerkjent
TICA:Anerkjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Tyrkisk van er en katterase som stammer fra området ved Van-sjøen i Tyrkia. Den er også kjent under kallenavnet «tyrkisk badekatt».

Van-katten har en vanntett pels, med ulik lengde ulike deler av årstidene. Dette er for å stå imot det ekstreme klimaet i regionen, med kalde vintre og varme somre. Pelsen er halvlang uten ullete underhår. På sommeren er den derimot nesten korthåret, med unntak av halen. En tyrkisk van er kraftig bygget, fast og muskuløs, og oppnår full vekst etter 3–5 år.

Rasen er svært gjenkjennelig. Hodet har kastanjerøde flekker med et hvit felt, iblant kan de ha en ekstra flekk på ryggen. Halen er også kastanjerød og kraftig i kontrast til den kritthvite pelsen på kroppen. Betegnelsen på rasen er nummerert godkjent i et antall farger. Øynene er enten blå, bernstensfargede eller ulikt fargede. Grønn øyefarge er tillatt.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Tyrkisk van er en livlig, intelligent rase med en bestemt personlighet og sterk, overraskende høylytt stemme. Den er matfrisk og har en leken holdning til livet som gjør rasen til en god kamerat i rette hender. Kattene er veldig kjærlige mot sine eiere og vil gjerne delta i alle aktiviteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tyrkisk van sies å være en angoravariant, og angoraen er en gammel rase som faktisk var vår vanligste rasekatt på 1600- og 1700-tallet.

Den tyrkiske vanens opprinnelse går tilbake til 1950-tallet, da to katteinteresserte engelskmenn befant seg ved sjøen Van i den østre delen av Tyrkia. Der fikk de se langhårete angoratypede katter, hvite med kastanjerød hale og kastanjerøde flekker i pannen. Kattene lot til å være helt uredde for vann og svømte ofte i bekker og vanndrag. De to engelskmennene ble så nysgjerrige på kattene at de bestemte seg for å ta med seg to katter hjem til England.

I 1959 ble ytterligere et par katter til importert for å bedre avlsbestanden. På 1980-tallet ble det importert enda flere til England.

Referanser[rediger | rediger kilde]