Tyrkerlønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyrkerlønn
Blader hos subsp. cappadocicum
Nomenklatur
Acer cappadocicum
Gled.
Populærnavn
tyrkerlønn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Vest-Asia, Himalaya, Kina

Tyrkerlønn (Acer cappadocicum) er en lønneart.

Den er et løvfellende tre som blir opptil 20 m høyt. Den har mange rotskudd, noe som er uvanlig hos andre lønnearter. Barken er brun eller gråbrun. Knoppene er små, eggformede og gråbrune. Bladene har 5–7 helrandede lapper med en lang spiss. Basis på bladene er hjerteformet. Oversiden er lysende grønn, og undersiden er lysere med hårdusker i nervevinklene. Høstfargen er smørgul.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstene er gulgrønne og sitter i halvskjermer. Fruktene er samaraer som sitter parvis. Fruktstilken er 2–2,5 cm lang.

Tyrkerlønn deles i to eller fire underarter:

  • subsp. cappadocicum – Utbredt i Tyrkia, Transkaukasia, Nord-Iran, Bhutan, Nord-India (Assam, Sikkim), Kashmir, Nepal, Pakistan og Kina (sørlige Tibet, nordvestlige Yunnan). Bladene er 12–18 cm lange og 14–20 cm brede og har 5 eller 7 lapper. Samaraene er 4,5–5 cm lange og sitter i en 180° eller stump vinkel.
  • subsp. sinicum – Utbredt i Kina (Guizhou, vestlige Hubei, sørlige Shaanxi, Sichuan, Tibet, Yunnan). Bladene er 6–8 cm lange og 5–8 cm brede og har 5, eller sjelden 7, lapper. Samaraene er 2,5–3 cm lange, purpurrøde og sitter i en spiss eller stump vinkel.

Acer lobelii fra Sør-Italia og Acer divergens fra nordøstlige Tyrkia regnes ofte som underarter av Acer cappadocicum, men genetiske studier viser at de bør ha status som egne arter.

Tyrkerlønn plantes som prydtre i hager, men er ikke vanlig i Norge. Det finnes to kultivarer: 'Aureum' der unge blad er gule og 'Rubrum' med unge røde blad.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]