Hopp til innhold

Tyresö FF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyresö FF
Tyresö Fotbollförening
Nettsidehttps://www.tyresofotboll.se/
Oppløst2014
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneTyresövallen, Tyresö
LigaDamallsvenskan
LandSverige
StedTyresö kommune
Administrasjon
HovedtrenerSveriges flagg Tino Katsoulakis
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Tyresö Fotbollförening er en svensk fotballklubb fra Tyresö kommune i Stockholms län i Sverige. Foreningen ble stiftet i 1972, da fotballavdelingen løsrev seg fra Tyresö IF (selv dannet i 1958).[1]

Laget er et av få rene fotballag der kvinnefotballen har gjort det bemerkelig bedre enn herrefotballen. Der herrelaget har spilt i den nest øverste divisjonen i Sverige to ganger, i 1985, og i 1990. Begge gangene endte med nedrykk. Per 2010 spiller herrelaget i division 3, det vil si det fjerde høyeste nivå.

Kvinnelaget har tilhørt de to øverste divisjonene i seriesystemet for kvinner, og laget er i sin femte sesong tilsammen i Damallsvenskan. Tyresö var ikke blant lagene som kjempet om plass i den første landsommfattende Damallsvenskan, og kom rykket først opp i den femte sesongen, i 1992. Laget greide seg fint med en åttendeplass i sin første sesong, økte deretter til sjetteplass i andresesongen, for siden å ende først rett over nedrykksstreken i 1995 og under i 1996. Etter to år i divisjonen under, kom Tyresö tilbake i 1999, men rykket rett ned igjen.

Laget falt deretter ganske raskt nedover i divisjonene, og var i 2005 nede på fjerde nivå (division-3) før forretningsmannen Hans Löfgren tok interesser i klubben.[2] Med Löfgrens støtte brukte man fire sesonger på å rykke opp tre ledd, og i 2009 vant Tyresö 1. divisjon avdeling nord og rykket dermed opp til Damallsvenskan 2010. Det ble en imponerende førstesesong; laget fikk like mange poeng som fjorårsmestrene Linköping, men ble slått på målforskjell og ble dermed nummer fire i tabellen. De kunne imidlertid smykke seg som det eneste laget som slo seriemestrene LdB FC. Laget hentet Elaine fra WPS-konkursboet Saint Louis Athletica i juli, og hadde også flere andre profesjonelle spillere fra utlandet, blant annet Kirsten van de Ven (Nederland) og Lene Røddik Hansen (Danmark). I Damallsvenskan 2011 ble det nok en fjerdeplass, denne gangen poenget bak bronse. De kom også til cupfinalen det året, der de tapte på straffer etter 2-2 etter ekstraomganger.

Andrelaget til Tyresö, som omtaler seg som Tyresö DFF, spiller i 2. divisjon, blant annet mot Älvsjö AIK, andrelaget til Djurgården.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]