Tvillinghjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Traktor med tvillinghjul på bakakslingen.
Tvillinghjulene kan ses tydelig på dette veltede vogntoget hvis det klikkes på bildet for stor utgave.

Tvillinghjul er to hjul som er montert tett sammen på samme aksling. Avstanden mellom senter av de to hjulenes berøringsflater med bakken skal være maksimalt 460 mm for at de skal kalles tvillinghjul, i henhold til EUs bestemmelser.[1] Felgenes design forhindrer at det blir kontakt mellom de to dekkene under belastning. Lastebiler og busser har ofte tvillinghjul på én eller flere bakaksler. Tilhengere på lastebiler har også ofte tvillinghjul. Traktorer og andre landbruksmaskiner kan ha tvillinghul. Racerbiler med tvillinghjul forekom på 1930-tallet.

Fordeler med tvillinghjul[rediger | rediger kilde]

Med tvillinghjul fordeles kjøretøyets vekt over et større areal. Ved kjøring på vei vil dette forbedre kjøretøyets lasteevne, fordi ett enkelt hjul har fysiske begrensninger når det gjelder styrke, fleksibilitet og friksjon. Med tvillinghjul forbedres også framkommeligheten på glatte vinterveier. På traktorer og andre terrengående maskiner er formålet å fordele kjøretøyets masse over en større flate for at unngå jordpakking og at kjøretøyet synker ned under løse eller våte forhold. Med tvillinghjul kan man også lettere unngå å sette spor, det kan være spesielt ønskelig ved f.eks. gressklipping på idrettsanlegg, golfbaner og i parker. Traktorer og andre landbruksmaskiner kan til og med ha trillinghjul (tre dekk på hver side av hver aksling).

traktorer er de ytterste dekkene ofte beregnet på å avmonteres når det ikke er bruk for dem.

På racerbiler[rediger | rediger kilde]

Tvillinghjul på 1936-modell Auto Union.

Tvillinghjul ble brukt i motorsport i 1930-årene for å absorbere de økte sidekreftene. Eugen Bjørnstad var den første som kjørte med tvillinghjul i bilrace da han deltok med sin Alfa Romeo i Italias Grand Prix i 1937.[2][3] Også Auto Union og ERA prøvde tvillinghjul.[4] I 1970-årene eksperimenterte Ferrari med tvillinghjul på sin 312T6.[4][5]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]