Tvedes bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tvedes Bryggeri i N. Malmgrens Danmarks industrielle Etablissementer, ca. 1888

Tvedes bryggeri var et bryggeri som lå på Vesterbrogade 140 i København. Bryggeriet var grunnlagt av Hans Jørgen Tvede i 1852 og oppnådde i 1880-årene å være Nordens største hvidtølsbryggeri. Bryggeriets bygninger finnes fremdeles og er gjort om til boliger som inngår i en andelsboligforening med samme navn.

Bryggeriets opprinnelse var et bryggeri etablert på Ørholm ved Kongens Lyngby som Tvede flyttet til København i 1852.

Etter Tvedes død i 1878 overtok sønnene Jørgen Christian Tvede og Peter Valdemar Tvede samt svigersønnen Jørgen Henrik Bruhn ledelsen. Jørgen Henrik Bruhn var, som Jørgen Martin Tvede før ham, medlem av styret i Kongens Bryghus.

For å motstå konkurransen fra alle bryggeriene i København gikk Tvedes Bryggeri inn i organisasjonen De forenede Bryggerier, som ble opprettet i 1891, og som også inkluderte Tuborg fra 1894. I forbindelse med bryggeriets inntreden i De forenede Bryggerier trådte Jørgen Chr. Tvede og Jørgen Henrik Bruhn inn i selskapets styre. De utgjorde ledelsen inntil 1905.

Bryggeriet ble reddet fra riving på begynnelsen av 1990-tallet og arkitekt Kristian Isager sto for ombygging til leieboliger i 1992–1993. I 2006 ble eiendommen solgt til andelsboligforeningen av eieren, Dyrlægernes og Agronomernes Pensionskasser.

De gamle produksjonsbygningene er ikke fredet, men erklært bevaringsverdige. Til gjengjeld ble det østre forhuset fra 1862 og det vestre forhuset med sidehus fra 1884 av arkitekt Christian L. Thuren fredet i 1980. Sistnevnte ble restaurert i 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]