Tvangstrøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tvangstrøye er en trøye eller jakke med belter og overlange, tillukkede ermer som knyttes fast på ryggen. Tvangstrøyer ble særlig tidligere brukt på voldelige fanger og psykiatriske pasienter.

En tvangstrøye er en trøye eller jakke av solid stoff med lange ermer som kan knyttes i kors over brystet eller på ryggen, eller festes til en seng eller stol, slik at brukerens bevegelser hindres. Tvangstrøyer har tradisjonelt vært brukt på urolige fanger og psykiatriske pasienter.

Årsaken til at personer har blitt utstyrt med tvangstrøyer er det er fare for at de kan skade seg selv eller andre. Tvangstrøyen er også mye brukt blant tryllekunstnere, illusjonister og «utbryterkonger».

For at en tvangstrøye skal fungere effektivt, må den være så liten som mulig. En jakke som er for vid over brystet og armene vil være mulig å komme ut av.

Å ha på seg en tvangstrøye over en lengre periode kan være smertefullt. Typisk kan man få hovne albuer og man kan oppleve "prikking" i fingrene på grunn av for dårlig blodsirkulasjon.

Ett alternativ til tvangstrøye er såkalt beltelegging. Det festes to belter rundt senga. Til det ene festes belter rundt begge håndledd, og til det andre festes belter rundt begge ankler.

Når tvangstrøye eller beltelegging benyttes ved en psykiatrisk avdeling må det skrives vedtak om tvangsbehandling, og behandlingen må føres inn i avdelingens protokoll for tvangstiltak. Dette må gjøres av en av avdelingens leger. I pasientens journal bør pasientens tilstand beskrives. Vedtakene og protokollen blir gjennomgått av sykehusets kontrollkommisjon, samt sendt til fylkesmannen.

Tvangstrøye kalles Zwangsjacketysk og straitjacketengelsk.