Turks fruit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turks fruit
orig. Turks fruit
Rutger Hauer og Monique van de Ven under innspillingen i 1972
Generell informasjon
SjangerErotisk romantisk drama
Utgivelsesår1973
Prod.landNederlandsk
Lengde108 min.
SpråkNederlandsk
AldersgrenseForbudt
15 (2012) (DVD) [1] (Norge)
Bak kamera
RegiPaul Verhoeven
ProdusentRob Houwer
ManusforfatterGerard Soeteman
Basert påJan Wolkers' roman Turks fruit
MusikkRogier van Otterloo
SjeffotografJan de Bont
Foran kamera
MedvirkendeMonique van de Ven
Rutger Hauer
Annen informasjon
Budsjett€ 363,000
Premiere22. februar 1973 (Nederland)
September 1974 (USA)
25. juli 2012 (Norge) (DVD) [1]
Eksterne lenker

Turks fruit (norsk: Tyrkisk konfekt) er en nederlandsk erotisk romantisk dramafilm fra 1973 regissert av Paul Verhoeven. Hovedrollene spilles av Rutger Hauer og Monique van de Ven. Manus er basert på Jan Wolkers' roman med samme tittel fra 1969 og handler om en kjærlighetshistorie mellom en kunstner og en ung kvinne.

Filmen ble en enorm suksess i Nederland og ble sett av over tre millioner da den gikk på kino.[2]

Den ble nominert til Oscar for beste utenlandske film, og i 1999 ble den kåret til århundrets beste nederlandske film.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Eric, en skulptør bosatt i Nederland, våkner en morgen og husker en urovekkende drøm. I de følgende scenene plukker han febrilsk opp tilfeldige kvinner fra gatene og tar dem med tilbake til studioet sitt for sex. Imidlertid er han tydelig bekymret over noe, og det viser seg at dette er på grunn av hans tidligere forhold til Olga. Eric og Olga møttes for første gang når Olga plukket ham opp som haiker, og de liker hverandre umiddelbart - både seksuelt og mentalt.

Men forholdet deres blir motarbeidet av Olgas mor. Hun føler at en bohemsk skulptør som tjener for lite penger på sporadiske oppdrag, er uegnet for hennes datter - selv om faren hennes er mer sympatisk. Likevel gifter de seg, og Olgas familie aksepterer ham etter hvert. De begynner å bo sammen, men Olga begynner snart å oppføre seg merkelig. Hun begynner å flørte med en forretningsmann. Eric slår henne, og hun forlater ham. Eric raserer studioet sitt, og ødelegger alt som minner ham om Olga. Men Eric er fremdeles besatt av Olga, men ser henne bare av og til. Olga opptrer mer og mer opprørende, ofte i nærvær av andre menn.

Familien hennes nekter å la Eric besøke henne, før han sier at han har kommet for å avtale en skilsmisse. Etter en stund gifter Olga seg med en amerikansk forretningsmann, men kommer senere tilbake fra USA til Nederland. En dag støter Eric på Olga som er flamboyant kledd, og oppfører seg merkelig. Hun kollapser og blir ført til sykehus, hvor det blir oppdaget at hun har en hjernesvulst. Kirurgisk inngrep blir forsøkt, men kunne ikke fjerne alt. Det blir klart at hun snart skal dø. Eric begynner å møte henne igjen, og bringer henne Lokum som er det eneste hun ønsker å spise.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]