Turi Widerøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turi Widerøe
Født23. nov. 1937[1]Rediger på Wikidata (86 år)
Oslo[2]
BeskjeftigelseFlyger, redaktør, journalist, illustratør Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatens håndverks- og kunstindustriskole
Universitetet i Tromsø
FarViggo Widerøe
MorSolveig Widerøe
SøskenWanda Widerøe
NasjonalitetNorge

Turi Widerøe (født 23. november 1937 i Oslo) er en norsk flyger, kjent som landets første kvinnelige trafikkflyger og Vestens første kvinnelige flyger i et større flyselskap. Hun er også grafisk formgiver, journalist og historiker.

Hun er datter av flygeren Viggo Widerøe og Solveig Widerøe og Turi Widerøe hadde en variert yrkesbakgrunn da hun i 1965 startet sin karriere som trafikkflyger. Hun studerte fire år som bokdesigner ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og tok diplom i 1958. Etter det praktiserte hun i to år som grafisk formgiver ved forskjellige trykkerier. I 1958 vant hun Foreningen for bokkunsts konkurranse med design og illustrasjoner til Valgets brodd av Solveig Christov. I 1960 ble hun ansatt som redaksjonssekretær for Norske arkitekters landsforbund i tidsskriftene Byggekunst og Arkitektnytt, hvor hun var i fire år.

Hun tok privatflysertifikat i 1962 og deretter diplom som seilflyger. I 1964 ble hun ansatt som assistent for lederen av gruveselskapet A/S Sydvarangers malmleting i indre Troms. Hun tok trafikkflygersertifikat i 1967. Året før ble hun ansatt som postledsager og etter hvert flyger på sjøfly i Widerøe's Flyveselskap A/S med stasjon Bodø. Både malmleting og flyging på sjøflyruter var begrenset til sommersesongen, og hun brukte vintrene til videreutdanning som flyger.

Våren 1968 kvalifiserte hun seg som kaptein og fløy Noorduyn Norseman og de Havilland Canada DHC-3 Otter sjøfly mellom Trondheim og Tromsø. Da det nye kortbanenettet på Helgeland åpnet sommeren 1968, tjenestegjorde hun også som annenflyger på Twin Otter. Høsten 1968 ble hun ansatt som flystyrmann i SAS og sjekket ut på Convair 440 Metropolitan, som hovedsakelig fløy ruter i Skandinavia. Senere tjenestegjorde hun på selskapets første jetfly, Caravelle, til destinasjoner i Europa. I 1975 tok hun sertifikat på DC-9.

Turi Widerøe ble den første kvinnelige flygeren i SAS. Der la hun i tillegg ned et betydelig frivillig arbeid for selskapet gjennom sin innsats med markedsføring og informasjon, spesielt ved en foredragsturné i USA i 1970. Hun ble tildelt de amerikanske utmerkelsene Amelia Earhart Medal og Harmon Trophy. I dag er hennes SAS-uniform utstilt på National Air and Space Museum i Washington, D.C. i USA.

Hun tok initiativet til, og redigerte, SAS' flygerforenings medlemsblad Interno, som i 1974 ble til Norsk Flygerforbunds Cockpit Forum. Turi Widerøe fortsatte som flyger selv om hun stiftet familie og fikk barn. Da hun ble alenemor måtte hun gi opp flygeryrket etter 10 år i SAS.

Hun ble i 1979 antatt som stipendiat i NRK og fikk opplæring i radiojournalistikk. Etter det arbeidet hun som programsekretær og programleder i NRK radio og fjernsyn frem til 1986. Her var hun blant annet med på å lage de første forbrukerprogrammene i fjernsynet, og i to perioder var hun i redaksjonen for Erik Byes lørdagssendinger. Turi Widerøe var syv år i NRKs tjeneste, men fikk aldri fast ansettelse. Hun sluttet i NRK i 1986 og begynte som redaktør i Gyldendal Norsk Forlag, hvor hun var til 1988. Hun arbeidet etter det som konsulent og informasjonsmedarbeider i flere bedrifter og organisasjoner. I en periode etter 1990 var hun med i Norsk Aero Klubbs rekrutteringsutvalg, som arbeidet for å få flere kvinner inn i norsk luftfart. Fra 1998 var hun ansatt som informasjonsleder ved Oslo Nye Teater og fra 2001 ved Riksteatret. Etter at hun ble pensjonist i 2002 har hun arbeidet som selvstendig næringsdrivende. 

Turi Widerøe studerte historie ved siden av annet arbeide. Hun ble cand.mag. ved Universitetet i Oslo i 1998 og tok en mastergrad i historie ved Universitetet i Tromsø i 2006. Tema for masteroppgaven var kartlegging med fly i Antarktis i mellomkrigstiden.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Turi_Widerøe[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]