Tunb-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abu Musa og Store og Lille Tunb på Adolf Stielers Iran- og Turan-kart fra 1891
Strait of Hormuz.jpg

Tunb-øyene (farsi: تنب بزرگ و تنب کوچک , Tonb-e Bozorg va Tonb-e Kutshak, arabisk: طنب الكبرى وطنب الصغرى, Tunb al-kubrā wa Tunb as-sughrā / Ṭunb al-kubrā wa-Ṭunb aṣ-Ṣuġrā engelsk: Greater and Lesser Tunbs, Store og Lille Tunb) er to øyer som ligger 12 kilometer fra hverandre øst i Persiabukten. De blir faktisk administrert som deler av den iranske provinsen Hormozgan, men De forente arabiske emirater opprettholder territorielt krav over øyene, som del av emiratet Ras al-Khaimah.

Ifølge sjøfolk som har rapportert om området på begynnelsen 1800-tallet, var øyene den gang ubebodde.[trenger referanse] På den større øya var det antilope, og britiske sjøfolk jaktet på dem mens deres skip lå for anker ved Basidu på øya Qeshm.[trenger referanse]

Øyene har et samlet areal på 12,3 km².

Iran sendte militære styrker dit i 1971, som del av landets sikring av skipsleden gjennom Hormuzstredet.

Tonb-e Bozorg har et areal på 10,3 km² (3,75 x 3,9 km) og ca. 450 innbyggere som for det meste livnærer seg av fiskeri.[trenger referanse] Øya er på det høyeste 53 m moh. Den er om lag fem ganger så stor som Tonb-e Kutshak, som er på 2 km² og er ubebodd.[trenger referanse] Høyeste punkt der er på 36 m moh.

Naboøya Abu Musa ligger lenger sør. Tunb-øyene ligger i vestre ende av skipsleden. Nærmeste beboelse på fastlandet er Bandar Lengeh (Iran) i nord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Guive Mirfendereski: The Toponymy of the Tonb Islands. I: Iranian Studies, Vol. 29, No. 3/4, Sommer–høst 1996, s. 297–320

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]