Tullan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tullan
Tullan vinteren 2008
LandSverige
LänStockholm
KommuneSalem, Södertälje
Areal 0,68 km²
Høyde 19,5 moh.
Lengde 1,95 km
Bredde 0,83 km
Omkrets5,5 km 
Dybde11 m (maks)
6,6 m (snitt)
Volum5,055 mill.  
UtløpTil Bornsjön
Posisjon
Kart
Tullan
59°12′57″N 17°41′21″Ø

Tullan er en innsjø som ligger på grensen mellom kommunene Salem og Södertälje i landskapet Södermanland, Sverige. Tullan inngår i Bornsjöns naturreservat.

Sør for Tullan går motorveien E20, og nord for innsjøen går den gamle Södertäljevägen (en gang Gamla Göta landsväg). Man påminnes om dette ved milepælen med teksten «3 MIL IFRÅN STOCKHOLM», som står i nærheten av torpet Hagen, hvor en liten bit av den gamle landsvägen er bevart. Milepælen ble satt opp på 1750-tallet av landshøvdingen Theodor Ankarcrona, og ble renovert i 2004 av Salems Hembygdförening.

Kommunegrensen mellom Salem og Södertälje går midt over innsjøen. Tullan er en forholdsvis dyp innsjø, med meget god vannkvalitet. En art av kransalger lever i Tullan, noe som tyder på god vann kvalitet. Drenering av innsjøen går til Bornsjön, som er reservevannkilde for Stockholm. Tullan inngår i Bornsjöns verneområde.

Innsjøens omgivelser består av kupert barskog med innslag av hällmarksskog og noe dyrket mark. Rundt utløpet er det partier med løvsumpskog. Det er også noe myrlandskap i området, som ved Getasjön på sørsiden og ved Loringe i nord. Ved sjøens ender er det større bestander av meget gammel gran og furu. Ved tullan hekker de mindre vanlige fugleartene fiskeørn og storlom.

Kilder[rediger | rediger kilde]