Tuileriene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For metrostasjonen med samme navn, se Tuileries (Paris Metro)

Jardin des Tuileries er en park mellom Louvre og Place de la Concorde i Paris. Parken har en sentral allé av valnøttrær som er en del av aksen TriumfbuenLouvre (axe monumentale). Alleen omkranses av plener, dammer og et stort antall statuer av kjente kunstnere som Auguste Rodin og Antoine Coysevox. De fleste av dem er i dag kopier, idet originalene er blitt flyttet til kunstmuseet Louvre. Parken har en rekke serveringssteder.

Parken Jardin des Tuileries i Paris.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ettermiddag i Tuileries-parken malt av Adolph von Menzel i 1867
Slottet Palais des Tuileries før det ble ødelagt i 1871

Parken og slottet Palais des Tuileries ble anlagt av Katarina av Medici i 1570-åra på et område på høyre bredd av Seinen der teglbrennerne, på fransk kalt tuiliers, holdt til. Slottshagen hadde blomster- og grønnsaksbed samt en labyrint. Hagen ble omdannet til en mer formell park under Ludvig XIV av landskapsarkitekten André Le Nôtre.

På 1800-tallet ble en rekke eksotiske trær og planter introdusert. Valnøtt har gjennom mye av parkens historie vært det dominerende treslaget. Mange av de eldste valnøttrærne gikk over ende under orkanbygene 26. desember 1999.

I det nordvestre hjørnet av parken ligger Galerie nationale du Jeu de Paume, og mot elva ligger Orangeriet; begge er kjente kunstinstitusjoner.

Palais des Tuileries[rediger | rediger kilde]

Palais des Tuileries («Tuileries-palasset») var et slott som lå på den delen av parken som i dag kalles Jardin du Carrousel. Slottet ble bygd for Katarina av Medici i 1559. Under Henrik IV ble slottet utvidet med to fløyer som bandt det sammen med Louvre, og ble senere den foretrukne boligen for kongefamilien.

Under den franske revolusjonen holdt massene Ludvig XVI i husarrest på slottet, før de brøt seg inn og tvang kongen til å iføre seg den røde lua. Etter revolusjonen tok Napoleon igjen slottet i bruk som sin residens. Han oppførte monumentet Arc de triomphe du Carrousel foran hovedinngangen på slottet.

Under Pariskommunen i 1871 ble slottet stormet og påtent, og bare utbrente fasader ble stående igjen. Mesteparten ble deretter revet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til