Tugendhatvillaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tugendhatvillaen
   UNESCOs verdensarv   
Tugenthatvillaen ligger på en høyde med utsikt over Brno
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
StedBrno
Innskrevet2001
Kriterium KULTUR II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1052
Tugendhatvillaen ligger i Tsjekkia
Tugendhatvillaen
Tugendhatvillaen (Tsjekkia)

Tugendhatvillaen er et bolighus oppført i modernistisk stil i byen Brno i Tsjekkia. Bygningen ble oppført mellom 1929 og 1930 etter tegninger av arkitekt Ludwig Mies van der Rohe. Byggherrer var ekterparet Fritz og Grete Tugendhat. Tugedhatvillaen regnes som det mest berømte av Brnos modernistiske byggverk og ligger på en høyde med utsikt over byen. Bygningen ble i 2001 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fritz og Grete Tugendhat bestilte villaen til en tomt ekteparet hadde fått i bryllupsgave av hennes foreldre.[1] Lily Reich medvirket til utformingen av interiøret. Mies tegnet alle møblene, bl.a. to stoler, Brno[2] og Tugendhat.[3]

Ekteparet fikk bo åtte år i sin nye bolig da de i 1938 som følge av sin jødiske avstamning måtte flykte fra landet.[2] Ekteparet hadde på dette tidspunktet tre barn, hvorav Ernst Tugendhat senere vant renommé som filosof.

Bygningen ble skadet av krigshandlinger under den andre verdenskrigen og tjente etter krigen som kvarter for Den røde armé, bl.a. som hestestall.

Tugenhatvillaen sto ferdig renovert i 2012.

UNESCOs begrunnelse[rediger | rediger kilde]

Unesco fremholder i den korte versjonen av sin begrunnelse at villaen er et fremstående eksempel på den internasjonale stil i den modernistiske bevegelse i arkitektur, slik denne utviklet seg i 1920-årene. Villaens særlige verdi ligger i den innovative anvendelse av romlige og estetiske konsepter som tok sikte på å tilfredsstille behovene i en ny livsstil. Dette kunne skje ved å gjøre bruk av moderne, industriell produksjon av bygningselementer.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ludwig Mies van der Rohe's Villa Tugendhat returns to form Ellie Stathaki i Wallpaper, besøkt 23. januar 2013
  2. ^ a b Reopening a Mies Modernist Landmark New York Times, nettutgaven. Besøkt 23. januar 2013
  3. ^ Knoll Museum internettside Arkivert 27. juli 2006 hos Wayback Machine. besøkt 23. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]