Tsutomu Yamaguchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tsutomu Yamaguchi
Født16. mars 1916Rediger på Wikidata
NagasakiRediger på Wikidata
Død4. januar 2010[1]Rediger på Wikidata (93 år)
NagasakiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Informatiker, ingeniørRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata

Tsutomu Yamaguchi (født 16. mars 1916, død 4. januar 2010 i Nagasaki i Japan) var en japansk statsborger som overlevde de amerikanske atombombene både over Hiroshima og Nagasaki under den andre verdenskrig.

I tillegg til alle som døde rett etter nedslaget av bombene, ble mer enn hundre mennesker kjent for å ha blitt påvirket av begge bombene. I 1957 ble han anerkjent som en hibakusha (eksplosjon-rammet person) etter bombingen av Nagasaki, men det var ikke før 24. mars 2009 at regjeringen i Japan offisielt anerkjente sin tilstedeværelse i Hiroshima tre dager tidligere. Yamaguchi er den eneste personen som offisielt har blitt offisielt anerkjent av regjeringen i Japan som en overlevende etter begge atombombene. Han døde av magekreft i begynnelsen av januar 2010.

Yamaguchi var bosatt i Nagasaki og hadde siden 1930 jobbet for Mitsubishi Heavy Industries. Sommeren 1945 ble Yamaguchi sendt til Hiroshima på en tre måneders forretningsreise. Mens Yamaguchi var i Hiroshima ble byen bombet av amerikanerne klokken 08:15, mandag 6. august 1945. Dagen etter kom han tilbake til Nagasaki og til tross for hans sår etter bomben, returnerte han for å jobbe den 9. august, samme dag som den andre atombombingen rammet hans egen hjemby.

Han fortsatte med sitt arbeid hos Mitsubishi Heavy Industries under den 2. verdenskrig, men snart begynte den japanske industrien å lide tungt på grunn av ressursene ble knappe og flere japanske tankskip ble senket. Ettersom krigen fortsatte, var han så fortvilet at han vurderte å drepe familien sin med en overdose av sovepiller dersom Japan tapte.

Amerikanerne slapp den første atombomben nær sentrum av byen, bare 3 km unna der Yamaguchi oppholdt seg på dette tidspunktet. Yamaguchi minnes å se bomber og små fallskjermer, før det var ett stort lysglimt på himmelen, og han ble blåst overende. Eksplosjonen rev over trommehinnene, blindet ham midlertidig, og etterlot ham med flere alvorlige brannskader over hele venstre side på den øverste halvdelen av kroppen. Han klarte å krype i ly og hvilte ut før han begynte å lete etter sine kolleger. De hadde også overlevd, og sammen tilbrakte de den neste natten i ett tilfluktsrom før de returnerte til Nagasaki dagen etter. I Nagasaki fikk han medisinsk behandling for sine sår, og til tross for at han var tungt bandasjert, gikk han på arbeid igjen den 9. august 1945.

Morgenen den 9. august kom det amerikanske bombeflyet Bockscar og droppet "Fat Man"-atombomben over Nagasaki. Hans arbeidsplass gjorde igjen at han befant seg cirka 3 km fra ground zero, men denne gangen kom han helt uskadd fra eksplosjonen. Han var imidlertid ikke i stand til å søke behandling for sine nå ødelagte bandasjer, og han led av høy feber i over en uke etterpå. Etter krigen arbeidet Yamaguchi som oversetter for de okkuperende amerikanske styrker. Han ble deretter skolemester før han senere returnerte til sin tidligere arbeidsgiver Mitsubishi.

Ettersom han ble eldre begynte hans meninger om bruk av atomvåpen å endre seg. I løpet av åttiårene, skrev han en biografisk bok om sine opplevelser og han ble invitert til å delta i en dokumentar fra 2006 sammen med andre overlevende etter atombombene over Japan. Dokumentaren ble blant annet vist frem for et samlet FN. Yamaguchi ble en høylytt tilhenger av kjernefysisk nedrustning. I et intervju uttalte han at «Grunnen til at jeg hater atomvåpen er på grunn av hva disse gjør med menneskers verdighet.»

Yamaguchi mistet hørselen på hans venstre øre som følge av eksplosjonen i Hiroshima. Han ble også skallet og hans datter forteller at han stadig var svøpt inn i bandasjer nesten sammenhengende til hun fylte 12 år. Til tross for dette, levde Yamaguchi for det meste ett sunt liv. Men sent i livet begynte han å lide av stråling-relaterte plager. Blant annet fikk han grå stær og akutt leukemi.

Hans kone led også av forgiftning på grunn av strålingen etter atombombene og det svarte regnet som kom over Nagasaki etter eksplosjonen. Hun døde i 2008 i en alder av 88 år på grunn av nyre-og leverkreft etter et langt liv med sykdom. Alle tre av deres barn rapporterte at de led av helseproblemer som de trodde var arvet fra foreldrenes eksponering av radioaktivt stråling etter atombombene. I 2009 fikk Yamaguchi vite at han var døende av magekreft. Han døde 4. januar 2010 i Nagasaki i en alder av 93 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]