Tsodilo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsodilo
   UNESCOs verdensarv   
LandBotswanas flagg Botswana
Innskrevet2001
Kriterium I, III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1021
Tsodilo ligger i Botswana
Tsodilo
Tsodilo (Botswana)

Tsodilo i Kalahariørkenen nordvest i Botswana er en av verdens største samlinger av bergkunst. Innenfor et område på ca. 10 km² finnes mer enn 4 500 klippemalerier. Tsodilo ble verdensarvområde i 2001 på grunn av stedets kultiske og religiøse betydning for folkegruppene i området. Utgravninger tyder på at stedet har vært preget av menneskelig aktivitet i om lag 100 000 år.

Området har fire fjelltopper: «Den mannlige», «den kvinnelige», «barnet» og en navnløs kolle. Den mannlige er den høyeste, 1 400 moh. Fjellene spiller en stor rolle i kultusen til San-folket i Kalahari. De tror at den kvinnelige toppen er hvilested for de avdøde, og for ulike guder som styrer verden herfra. Det helligste stedet er nær toppen på det mannlige fjellet, hvor Den Første Ånden skal ha knelt og bedt etter at han skapte verden. Merkene etter knærne skal fremdeles være synlige. Området har blitt omtalt som ørkenens Louvre. De fleste maleriene fra San-kulturen finnes på kvinne-fjellet. De beste kjente er Hvalen, To neshorn; og Løven på østsiden av «Mannen». Mange av maleriene er plassert på underlige og utilgjengelige steder, noe som kan tyde på at det fortsatt finnes uoppdagede motiver.

Den er en ordnet leirplass mellom de to største toppene, nær de mest kjente maleriene, i Laurens van der Post-feltet. Det er adkomst til området via en 40 km lang kjerreveg fra Shakawe. Selv om området er skiltet kan det være vanskelig å finne maleriene uten en kyndig guide.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]