Tsipouro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tsipouro (Τσίπουρο) er en gresk alkoholholdig drikk. Den er spesielt populær i Thessalia, Epiros, Makedonia og på Kreta, men finnes også ellers i Hellas.

Tsipuoro er en sterk destillert sprit, normalt omkring 45 %, laget på must fra vinpresser på samme måte som grappa i Italia. På Kreta er den gjerne noe sterkere, og kalles da tsikoudia.

Den tidligste produksjonen av tsipouro ble foretatt av munker på Athos i det 14. århundre. Den lages ofte lokalt og selges direkte fra tanker til barer eller til kunder som tar med egne flasker. Det er enklere å få løyve til å produsere tsipouro enn andre typer sprit i Hellas, ettersom det er lange tradisjoner for lokal produksjon. Det finnes også kvalitetsprodukter som selges i butikker og som eksporteres.

Tsipouro brukes på sommeren som aperitif, som et alternativ til ouzo, mens den om vinteren gjerne drikkes oppvarmet. Som aperitif serveres den gjerne bar i enkle glass, normalt med mezedes, det vil si forskjellige småretter av kjøtt, fisk og kylling. Enkelte steder inntas den også som en digestif, og den serveres da gjerne på huset sammen med regningen.