Tsipouro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsipouro

Tsipouro (Τσίπουρο) er en gresk alkoholholdig drikk. Den er spesielt populær i Thessalia, Epiros, Makedonia og på Kreta, men finnes også ellers i Hellas.

Tsipuoro er en sterk destillert sprit, normalt omkring 50 %, laget av τζωρτζινα (Georgina). Dette er ei blå drue utviklet spesielt for å fremstille tsipouro. Drueklasene med stilk blir knust og satt til fermentering (gjæring) og er ferdig etter ca 40 dager. Druemosten med skinn, stener og stilk blir deretter destillert minst 2 ganger i et pot still apparat. Noen vinprodusenter bruker rester av must fra vinpresser til produksjon av tsipouro, på samme måte som grappa i Italia. På Kreta er den gjerne noe sterkere, og kalles da tsikoudia.

Den tidligste produksjonen av tsipouro ble foretatt av munker på Athos i det 14. århundre. Den lages ofte lokalt og selges direkte fra tanker til barer eller til kunder som tar med egne flasker. Det er enklere å få løyve til å produsere tsipouro enn andre typer sprit i Hellas, ettersom det er lange tradisjoner for lokal produksjon. Det finnes også kvalitetsprodukter som selges i butikker og som eksporteres.

Tsipouro kan brukes som aperitif, som et alternativ til ouzo, mens den om vinteren noen steder drikkes oppvarmet med honning og kalles da ρακομελο (rakomelo). Som aperitif serveres den gjerne bar i enkle glass, med eller uten is fulgt av et glass vann, normalt som drikke til mezes. Mezes er forskjellige småretter av kjøtt, fisk, sjømatt, oliven eller grønnsaker. Enkelte steder inntas den også som en digestif, og den serveres da gjerne på huset sammen med regningen, dette er ikke en lokal skikk men kommet som en følge av turistene.