Tryvandshøiden stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tryvandshøiden stasjon var en planlagt stasjon på Holmenkollbanen, og skulle ligge i nærheten av Tryvannstårnet. Oslo kommune og A/S Holmenkolbanen hadde planer om å bygge hotell samt bane fram til et skøytestadion, hvor den nåværende parkeringsplassen ligger. Skøytebanen ble ingen suksess. Den lå for utsatt til for vær og vind, og uten stadion ble det ikke bygget noe hotell. Den første planen om å bygge en stasjon på Tryvannshøgda ble dermed lagt på is. Da man forlenget banen fra Holmenkollen stasjon (nåværende Besserud) i 1916, bygget man dobbeltspor fram til Frognerseteren, og så enkeltspor til Tryvannshøgda. Man bestemte seg for å ikke trafikkere den siste delen inntil videre. Banen til Tryvannshøgda ble brukt til materialfrakt ved byggingen av radiomastene på Tryvann rundt 1918. Skinnegangen rundt Øvresetertjern ble fjernet i 1939. I 1960 inngikk kommunens skogvesen avtale med Holmenkollbanen om at banetraseen skulle gruses om til turvei. Inntil da hadde den toppdekke av jernbane-pukk, og den tidligere drømmen om en stasjon ble lagt til side.[1]

På 2000-tallet ble det igjen foreslått å forlenge banen til Tryvannshøgda for å betjene Tryvann Vinterpark. Forlengelsen ble anbefalt av flere politikere, men det ble aldri fast bestemt. Ruter As hevdet i 2008 at en Tryvannsbane blir «så ulønnsom at den vil kreve et tilskudd på minst 1 500 kroner pr. reise». Selskapet sier at byggingen av banen er kostnadsberegnet til 150 millioner kroner.[2] Høsten 2010 fikk Tryvann Vinterpark klarsignal til å ytterligere utvide parken, og da spesielt Wyller-området i forbindelse med at Oslo har fått Snowboard-VM i 2012. Fornyelsen av vinterparken skulle gjøre anlegget mer attraktivt for byens innbyggere, men skulle også skape trafikk fra mer fjerntliggende områder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nilsen, Knut A. (1998). Nordmarkstrikken: Holmenkollbanen gjennom 100 år. Oslo: Aschehoug. s. 98–100. ISBN 82-03-22262-3 . 
  2. ^ NRK Østlandssendingen, 21.04.2008: «Ruter slakter Tryvannsbanen»