Tryvandshøiden stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tryvandshøiden stasjon var en planlagt stasjon på Holmenkollbanen, og skulle ligge i nærheten av Tryvannstårnet. Oslo kommune og A/S Holmenkolbanen hadde planer om å bygge hotell samt bane fram til et skøytestadion, hvor den nåværende parkeringsplassen ligger. Skøytebanen ble ingen suksess. Den ble brukt som skøytebane under OL i 1952. Den lå for utsatt til for vær og vind, og uten stadion ble det ikke bygget noe hotell. Den første planen om å bygge en stasjon på Tryvannshøgda ble dermed lagt på is. Da man forlenget banen fra Holmenkollen stasjon (nåværende Besserud) i 1916, bygget man dobbeltspor fram til Frognerseteren, og så enkeltspor til Tryvannshøgda. Man bestemte seg for å ikke trafikkere den siste delen inntil videre. Banen til Tryvannshøgda ble brukt til materialfrakt ved byggingen av radiomastene på Tryvann rundt 1918. Skinnegangen rundt Øvresetertjern ble fjernet i 1939. I 1960 inngikk kommunens skogvesen avtale med Holmenkollbanen om at banetraseen skulle gruses om til turvei. Inntil da hadde den toppdekke av jernbane-pukk, og den tidligere drømmen om en stasjon ble lagt til side.[1]

På 2000-tallet ble det igjen foreslått å forlenge banen til Tryvannshøgda for å betjene Tryvann Vinterpark. Forlengelsen ble anbefalt av flere politikere, men det ble aldri fast bestemt. Ruter hevdet i 2008 at en Tryvannsbane blir «så ulønnsom at den vil kreve et tilskudd på minst 1 500 kroner pr. reise». Selskapet sier at byggingen av banen er kostnadsberegnet til 150 millioner kroner.[2] Høsten 2010 fikk Tryvann Vinterpark klarsignal til å ytterligere utvide parken, og da spesielt Wyller-området i forbindelse med at Oslo har fått Snowboard-VM i 2012. Fornyelsen av vinterparken skulle gjøre anlegget mer attraktivt for byens innbyggere, men skulle også skape trafikk fra mer fjerntliggende områder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nilsen, Knut A. (1998). Nordmarkstrikken: Holmenkollbanen gjennom 100 år. Oslo: Aschehoug. s. 98–100. ISBN 82-03-22262-3 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 
  2. ^ NRK Østlandssendingen, 21.04.2008: «Ruter slakter Tryvannsbanen»