Trysilfjellet (skisenter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trysilfjellet
Løypefakta
Kart
Trysilfjellet
61°19′03″N 12°13′37″Ø
Henrik Kristoffersen under en konkurranse i Høgegga
Magic Moose, sykkelsti i Trysilfjellet

Trysilfjellet skisenter er et skianlegg på Trysilfjellet i Trysil. Det er Norges største skianlegg med 69 nedfarter, 78 km løyper og 32 heiser.[1] Høyeste punkt med heis ligger på 1095 moh, og fallhøyden er 685 meter. Anlegget er familievennlig med bakker fra grønn til svart og 2 parker med hopp. Det finnes også et omfattende langrennsnettverk rundt skianlegget, på over 100 kilometer.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hele startet i 1966, der brødrene Søgaard begynte utbygging av hyttetomter i Fageråsen(nordsiden), og satte opp en skiheis. Fordi det hadde vist seg å solgt godt i Sverige. 2.juledag 1966 åpnet den første heisen, som fikk navnet «Familietrekket».

Grunneierne på sørsiden så også at dette var det et stort marked for. Kristian Sanaker var forkjemper for dette, og hadde ansvaret for at grunneierne i Trysil skulle organisere seg i utmarkslag. Han jobbet hardt for å få alle grunneiere med på lag, i 1971 ble Trysilfjell Utmarkslag stiftet.

Det tok ytterligere 5 år før de kom igang, i 1976 åpnet de ett nytt skisenter på sørsiden av Trysilfjellet, «Trysilfjellskisenter». Rivaliseringen mellom Nord og Sørsiden var i gang. Man måtte på den tiden ha to heiskort for å kunne kjøre på begge sider. Etter flere år med rivalisering seieret fornuften, og begge sidene slo seg sammen til ett skisenter i 1988, «Trysilfjellet Skisenter». Siden 1991 har Trysilfjellet skisenter firgurert som norges største.

I 2005 ble ski og golfrvirksomheten kjøpt opp av Skistar AS, som er et svenk børsnotert selskap, som også eier en rekke andre skianlegg i Norge og Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]