Trylling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hieronymus Bosch' maleri Magikeren (ca 1480).

Trylling, tryllekunster, trylleri eller illusjonisme er kunststykker eller scenetriks som tilsynelatende er umulige. Trylling utføres av en tryllekunstner på en scene eller i en salong (nærtricks) og som regel innenfor et varietéshow, på sirkus eller liknende. Trylling har en lang tradisjon som folkelig underholdning og det er mange klassiske triks, både enkle og kompliserte.

Trylletriks eller illusjonstriks kan også brukes av fingerferdige kriminelle, for eksempel av lommetyver eller i forbindelse med koppespill.

Illusjonisme[rediger | rediger kilde]

Den franske urmakeren Jean Eugène Robert-Houdin (1805–1871) regnes som den første moderne tryllekunstneren.
Utbryterkongen Harry Houdini (1874-1926) rundt 1899.

Illusjonisme er et ord for trylling, ettersom nåtidens tryllekunstnere ikke bruker magi eller overjordiske krefter, men rett og slett bruker illusjoner. Ordet illusjon betyr synsbedrag, og å illusjonere innebærer følgelig å få det til å se ut som om du gjør noe du ikke gjør. På den måten er altså all form for trylling i utgangspunktet illusjonisme. Når man snakker om en illusjonist, henviser man i svært liten grad til tryllekunstnere som tryller for barn og/eller har show på så scener der de tryller fram duer osv.. Dette er også illusjoner, men de blir mer attraktiv med ordet «tryllekunstner», ettersom barna eller andre har hørt om f.eks. Harry Potter eller andre filmer, bøker etc.

En illusjonist derimot er en som opptrer på større scener, med større illusjoner. Eksempler på slike kan være å sage en dame i to, få assistenten til å levitere (sveve), forsvinne fra scenen for så å dukke opp andre steder, illusjonere frem/bort objekter av betydelig størrelse (biler, stridsvogner osv). Den mest kjente illusjonisten i dag er David Copperfield, som gjentatte ganger har blitt kåret til illusionist of the year. Copperfield er svært kjent for å utøve de mest spektakulære illusjoner, og har med sine ferdigheter gitt ordet ny betydnig. Eksempelvis har han gått gjennom Den kinesiske mur, illusjonert vekk Statue of liberty, og mye mer. Men forstå riktig, illusjoner eller magi er ikke ting som kommer fra filmer og bøker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]