Trylling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hieronymus Bosch' maleri Magikeren fra mellom 1475 og 1480.
Den franske urmakeren Jean Eugène Robert-Houdin (1805–1871) regnes som den første moderne tryllekunstneren.
Reklamebilde av utbryterkongen Harry Houdini (1874-1926) rundt 1899.
Denne artikkelen handler om trylling som underholdning. For andre typer av magi, se magi og trolldom.

Trylling, tryllekunster, trylleri eller illusjonisme har tradisjonelt to ulike definisjoner. For det første kan det omhandle utøvelsen av den form for magi eller trolldom som er nært forbundet med alkymi og esoteriske tradisjoner og som også kunne utøves av hekser og trollmenn. For folk flest i dag vil man med trylling derimot tenke på et kunststykke eller scenetriks som tilsynelatende er umulig eller uforklarlig. Trylling utføres av en tryllekunstner på en scene (med større effekter) eller i en salong (nærtricks) og som regel i et varietéshow, på sirkus eller liknende. Trylling har en lang tradisjon som folkelig underholdning og det er mange klassiske triks, både enkle og kompliserte, og en lang rekke berømte tryllekunstnere.

Trylletriks eller illusjonstriks kan også brukes av fingerferdige kriminelle, for eksempel av lommetyver eller i forbindelse med koppespill.

Begrepet magi benyttes også i dagligtalen om underholdningsmagi i form av tryllekunster. Dette er en scenisk form for underholdning hvis magiske aspekt har sitt utspring i mytologiske magikeres evne til å frembringe tilstander som for utenforstående syntes mirakuløse.

Tryllekunstnere[rediger | rediger kilde]

Av mange norske tryllekunstnere kan nevnes sirkuskongen Arnardo, Davido, Finn Jon, Tore Torell, Hedné, Kristine Hjulstad, Rune Carlsen, Alexx Alexxander, Hans Henrik Verpe og humoristen Per Inge Torkelsen. Internasjonale berømtheter er blant andre filmpioneren Georges Méliès, utbrytermesteren Harry Houdini, den «overnaturlige» Uri Geller, skeptikeren James Randi og TV-illusjonisten David Copperfield.

Illusjonisme[rediger | rediger kilde]

Illusjonisme er et ord for trylling, ettersom nåtidens tryllekunstnere ikke bruker magi eller overjordiske krefter, men rett og slett bruker illusjoner. Ordet illusjon betyr synsbedrag, og å illusjonere innebærer følgelig å få det til å se ut som om du gjør noe du ikke gjør. På den måten er altså all form for trylling i utgangspunktet illusjonisme. Når man snakker om en illusjonist, henviser man i svært liten grad til tryllekunstnere som tryller for barn og/eller har show på så scener der de tryller fram duer osv.. Dette er også illusjoner, men de blir mer attraktiv med ordet «tryllekunstner», ettersom barna eller andre har hørt om f.eks. Harry Potter eller andre filmer, bøker etc.

En illusjonist derimot er en som opptrer på større scener, med større illusjoner. Eksempler på slike kan være å sage en dame i to, få assistenten til å levitere (sveve), forsvinne fra scenen for så å dukke opp andre steder, illusjonere frem/bort objekter av betydelig størrelse (biler, stridsvogner osv). Den mest kjente illusjonisten i dag er David Copperfield, som gjentatte ganger har blitt kåret til illusionist of the year. Copperfield er svært kjent for å utøve de mest spektakulære illusjoner, og har med sine ferdigheter gitt ordet ny betydnig. Eksempelvis har han gått gjennom Den kinesiske mur, illusjonert vekk Statue of liberty, og mye mer. Men forstå riktig, illusjoner eller magi er ikke ting som kommer fra filmer og bøker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norske nettsteder om trylling[rediger | rediger kilde]

Utenlandske nettsteder[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.