Hopp til innhold

Trykkammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To gaster fra United States Navy i et trykkammer

En trykkammer er et rom med en tett liten dør som kan tettes helt, og med innretninger som kan øke eller redusere trykket i kammeret. Enkelte trykkammer har sluse så en person eller forsyninger eller utstyr kan komme inn eller ut uten at trykket i kammeret må utjevnes med trykket utenfor.

Et trykkammer kan gjerne ha innretninger for kommunikasjon med personer inne i kammeret, inspeksjonsvinduer, trykkmålere og pumper for å øke og å redusere trykket.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Et trykkammer kan brukes til flere formål:

Dykkere som driver med dypvannsdykking over tid trenger trykkammer både som oppholdssted mellom arbeidsøktene og for å få tilstrekkelig dekompresjonsperiode slik at vevbundet gass ikke danner bobler i blodet.

En dykker med trykkfallsyke, med dannelse av bobler i blodet eller vevet, vil trenge overtrykksbehandling med trykkammer for å hindre at det oppstår nye gassbobler. Høyt trykk er egnet til å fjerne de boblene som er oppstått.

Ved opplæring av flyvere og flymedisinere er det viktig å gjøre dem kjent med virkningen av lavt trykk og lite oksygen, hypoksi. Noen trykkammer er konstruert med et ekstra kammer som kan skilles fra, eller kobles sammen med hovedkammeret, slik at personene i kammeret kan utsettes for plutselig trykkfall.

Overtrykksbehandling, gjerne med økt oksygenandel i lufta, er effektivt ved enkelte sykdommer med for lav oksygenmetning i vevet. Ved leggsår som ikke vil gro, ved blodtap og ved dårlig lungefunksjon kan dette være vellykket.

Siden oksygen kan løses opp i hemoglobinfri blodvæske ved høyt trykk, kan behandling med trykkammer være et alternativ ved blodtap for mennesker som ikke aksepterer blodoverføring, som personer i organisasjonen Jehovas vitner.

Opphold i større høyde over havet gir stimulans til øket hemoglobinproduksjon. For noen idrettsutøvere er dette benyttet ved å oppholde seg i og sove i et trykkammer med redusert trykk, såkalt høydehus.

Se også[rediger | rediger kilde]