Trosvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trosvik er et boligstrøk i Fredrikstad. Det som omtales som Trosvik, er området vest for Veumbekken i syd-nord-retning fra jernbanen til Skrellen. Her ligger Trosvik gård (som i middelalderen var en adelsgård), Trosvik barnehage, Trosvik skole, Frederik II videregående skole og Trosvik idrettsplass. Strøket er først og fremst et boligområde utbygd i etterkrigstiden. I tillegg har Seiersten ungdomsskole, som lå ved Holmen, flyttet, og endret navn til Kvernhuset ungdomsskole. Ungdomsskolen ligger i Veumveien.

Trosvik idrettsplass ligger på Stræbsomhet nedenfor Skrellen om lag 100 meter fra Trosvik skole. Det første anlegget er fra 1950, anlagt av Trosvik idrettsforening på kommunal grunn. Det er senere utvidet og utbedret. Nytt klubbhus sto ferdig i 1984. Banen benyttes som oftest av fotballaget til Trosvik IF. Foruten fotballbane er her også barnehage og lekeplass.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Trosvik kommer av ordet tros, som betyr et sted der kvist og kvas samler seg.

Hageby[rediger | rediger kilde]

Hageby-bevegelsen startet i England med Ebenezer Howard som bevegelsens fremste ideolog. Også i Norge ble hageby-konseptet populært over store deler av landet. Fra Arctanderbyen ble bygget i Oslo på begynnelsen av 1900-tallet og frem til 1960-tallet ble det anlagt mange boligområder der det i tråd med hageby-prinsippene ble lagt vekt på at folk fra arbeiderklassen skulle kunne bo i småhusbebyggelse med mye frisk luft og vegetasjon rundt seg, ha mulighet for å dyrke nyttevekster i egne hager og ha kort vei til jobb, skole og butikker.

Også i Østfold ble det anlagt en rekke boområder etter denne modellen, og Trosvik ble en av Fredrikstads hagebyer. Fredrikstads kommunes byplanmyndigheter utga i 1997 et skriv som inneholdt et historisk tilbakeblikk:

„I gjenreisnings-perioden etter siste krig var det en stor boligproduksjon for å dekke det store behovet for mange og gode boliger.

Første del av perioden var preget av hagebyutbygginger etter Sverre Pedersens byplan fra 1926. Eksempler på slike områder er Lundheim, Kongsten Hageby, Trosvik, Kniple. Disse områdene inneholder to etasjes hus mest i treverk med tomannsboliger, åttemanns-boliger og rekkehus.”[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Byvisjoner: Fredrikstad mot år 2025. Fredrikstad: Fredrikstad kommune, Plan- og miljøseksjonen. 1997. s. 4. «1945 - 1960 GJENREISING»