Tropa de Elite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tropa de Elite
orig. Tropa de Elite
Elite Squad (Engelsk)
Generell informasjon
Utgivelsesår
 • 5. oktober 2007 (2007-10-05)
 • 22. juli 2008 (2008-07-22) (Norge)
Prod.landBrasil
Lengde120 min.
Språkportugisisk
Bak kamera
RegissørJosé Padilha
ProdusentJosé Padilha
Marcos Prado
ManusforfatterBráulio Mantovani
José Padilha
Rodrigo Pimentel
Basert påElite da Tropa
av André Batista
Luiz Eduardo Soares
Rodrigo Pimentel
MusikkPedro Bromfman
SjeffotografLula Carvalho
KlippDaniel Rezende
Chris Lebenzon
Foran kamera
Hovedrolle(r)Wagner Moura
Caio Junqueira
André Ramiro
Annen informasjon
BudsjettR$11 millioner
Totalomsetning$14,067,078[1]
Prod.selskapZazen Produções
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Tropa de Elite (portugisisk:Tropa de Elite, uttales: [ˈtɾɔpɐ dʒi eˈlitʃi] lit. »Elite Tropp") er en brasiliansk krimfilm fra 2007 regissert av José Padilha. Filmen er en semi-fiktiv beretning om spesialpolitiet i Rio de Janeiro (Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE), Spesial Politiet Operasjoner Bataljon), et militærpoliti analogt til det amerikanske SWATteam. Det er den andre langfilmen og første fiksjonsfilmen til Padilha, som tidligere har regissert dokumentar Buss 174. Manuset var skrevet av Bráulio Mantovani og Padilha, basert på boken Elite da Tropa av sosiologen Luiz Eduardo Soares og to tidlegere BOPE-kapteiner, André Batista og Rodrigo Pimentel.

Tropa de Elite var en fremragende kommersiell suksess, og ble et kulturelt fenomen i Brasil. Filmen vant gullbjørnen i 2008. Oppfølgeren, Tropa de Elite 2 - Nådeløs fiende, utgitt i Brasil 8. oktober 2010, innehar filmindustriens rekord for billettsalg og brutto inntekt i landet.[2]

Plott[rediger | rediger kilde]

Kaptein Roberto Nascimento (Wagner Moura) har fortellerstemmen i filmen, og forklarer kort hvordan politiet og narkobaroner i Rio de Janeiro samarbeider med hverandre (politimenn henter rutinemessig bestikkelser og narkobaroner er straks frie til å operere) på 90-tallet.

I 1997, in medias res, offiser Kaptein Oliveira (Marcelo Valle) og hans kolleger kjører gjennom Morro da Babilônia mot en baile funk (fest). Nascimento og kollegene vises også i sin pansrede bil. Imens kjører de uerfarne politifolkene André Matias (André Ramiro) og Neto Gouveia (Caio Junqueira) med motorsykkel til samme favela, men uten andre offiserer. Fra et utsiktspunkt bruker Neto et kikkertsikte på en skarpskytterrifle for å se på politiets team snakke til noen narkotikasmuglere. Neto skyter en av dem, og provoserer frem en dødelig skuddveksling mellom politi og bandit, begge sider uvitende om hvor kulen først kom fra, og Mathias og Neto må flykte fra åstedet. Nascimento leder sine kolleger fra BOPE, spesialpolitiet i Rio, på vei til skuddvekslingen for å gripe inn og redde offisererene.

Seks måneder tidligere, Nascimento og hans kone Rosane (Maria Ribeiro) vises under svangerskapet for deres første barn. Han ønsker ikke å bli en fraværende far, når hans barn er født, og Nascimento bestemmer seg for å finne en etterfølger som kaptein, siden han ønsker å bli forfremmet til oberstløytnant. Dette sammenfaller med en operasjon han blir nødt til å føre på Morro dos Prazeres for å sikre stedet og rense det for dop og langere, slik at Pave Johannes Paul II kan tilbringe natten i Erkebiskopens hjem, som ligger nær slummbygninger og favelaen. Operasjonen vil kreve daglige turer inn i favelaen fylt med tungt bevæpnede narkobaroner, og Nascimento er i utgangspunktet imot det, men blir tvunget av overordnede til å godta det som sin siste oppgave, på grunn av hensyn til Pavens og krav som ikke kan annulleres.

Imens har Neto og Matias debut som polititjenestemenn. Begge er ærlige og prøver holde seg unna korrupsjon, men blir snart desillusjonert av deres korrupte ledere. Mens Neto starter på politiets bilverksted som en veileder, med ansvar for å fikse nedslitte politibiler og sykler med deler fra nyere biler, så er Matias ansvarlig for å registrere og lytte til politiet meldinger, registrering og arkivering av hver klage på det lille arkivkontoret med bare to andre offiserer. De deler en liten leilighet i Rio, og har i lang tid vært venner og romkamerater.

Ved siden av arbeidet som lokalpoliti, så er Matias en jussstudent ved «den beste ny Lov universitet i Rio», ifølge Nascimento, der hans klassekamerater er velhavende unge voksne som har en tendens til å se på politiet som en undertrykkende enhet, mens flere andre selger marihuana rundt om på campus. Han blir snart venn med Roberta (Fernanda de Freitas), Edu (Paulo Viela) og Maria (Fernanda Machado) (som han senere dater). Alle tre jobber i en frivillig organisasjon (NGO) som tar vare på fattige barn fra en lokal favela. Roberta dater Rodrigues, som hjelper Maria administrere organisasjonen, i tillegg til å representere en senator som er sponsor for NGOen. Alle røyker hasj regelmessig, og Edu selger ved universitetet for Baiano (Fábio Lago), den lokale dopbossen fra Comando Vermelho-gjengen, som tillater NGOen å operere så lenge de ikke forstyrrer virksomheten eller henter politiets oppmerksomhet. Ingen av elevene eller dealerne er klar over Matias politikarriere som han holder hemmelig.

Neto blir snart lei av å jobbe på verkstedet, men klarer ikke bli overført til en annen avdeling. Ved å kjøre med sin sjef Kaptein Fabio (Milhem Cortaz), lærer han om korrupsjonsordninger vedtatt av politiet, der ofte eiere av små bedrifter betaler regelmessige bestikkelser til politiet i bytte for politiets tilstedeværelse på stedene der de driver forretning, så de kan være tryggere. En annen ordning Matias lærer bort er flyttingen av døde kropper til andre bataljoners områder, slik at krimstatistikken blir kunstig redusert og gjør at mindre arbeid i departementets belastets bataljonen, som Matias lærer på den harde måten når hans overordnede raser mot ham, for å fylle avdeling med filer som de selv er for late til å løse. Og fordi de lokale myndighetene ikke har budsjett til å betale for kranbiler, bestemte de seg for å leie privat og betale for hver bil - å taue biler har siden blitt en lukrativ aktivitet og enkelte korrupte tjenestemenn eier egne kranbiler.

Med ønske om å skaffe litt penger for å fikse mange politibiler litt kvikt, så planlegger Neto å stjele de bestikkelser Oliveira samler inn med jevne mellomrom fra narkobaroner, og ber om at Matias og Fabio hjelper ham. Fabio vil ikke ha del i det. Duoen lykkes i å stjele penger, men Oliveira tror Fabio beordret dem til å gjøre det og drar ham til en baile funk i Babilônia, der han planlegger å gi ham over til den gjengen, så de kan drepe ham. Imidlertid, mens Neto og Matias (degradert til kokker på kjøkkenet for å være mistenkte) konfronterer ham, han forteller dem om baile funk, og antyder at han kommer til å bli drept. Neto og Matias følge dem og komme frem til et utsiktspunkt for å beskytte Fabio. Idet en av dealerne berører pistolen sin, åpner Neto ild og dreper dealeren, og provoserer en skuddveksling mellom politiet og dealerne. Fabio tar dekning bak en bar og engasjerer seg i en skuddveksling med Oliveras menn, mens hans to beskyttere bekjemper noen av de tungt bevæpnede dopdealerne med bare to pistoler, en rifle og et sub-maskingevær, men går raskt tom for ammunisjon.

Imens er Nascimento konfrontert med en kvinne som prøver å finne kroppen til sin sønn, en speider for narkobaronene. Moren mener hennes sønn ble drept etter å ha blitt brutalt avhørt og deretter løslatt av Nascimento. Dårlig samvittighet og tanker om sitt kommende barn, samler Nascimento noen offiserer og går inn i slummen for å se etter guttens kropp. Under søket etter gutten, blir Nascimento informert om situasjonen på Babilônia og beordret til å megle. Etter å ha reddet offisererene på Babilônia møter Nascimento Matias og Neto og beordrer dem til å rydde opp i forholdene. I prosessen med å løfte en kropp er Matias uforvarende fotografert av pressen. Kun kort tid etter hendelsen søker de to vennene, sammen med Fabio, om å bli med i BOPEs treningsprogram. Matias og Neto er motivert av et ønske om å være gode politi, mens Fabio blir med på grunn av sin frykt for represalier fra Oliveira etter skuddvekslingen. Imens er Rafael, Nascimentos sønn født.

På NGO-kontoret konfronteres Maria og hennes venner med Baiano, som beskylder dem for å ha bragt en politimann inn i gruppe, og viser dem et bilde i avisen av Matias løfte den døde mannens kropp. Baiano truer gruppen og instruerer dem om å kvitte seg med Matias så snart som mulig, fordi han er en illojal politibetjent.

Kort tid senere, BOPEs treningsprogram foregår i løpet av et par uker i jungelen. Kurset viser en tøff utfordring: alle registrerte offiserer er utsatt for alvorlig fysisk og psykisk straff og trenes under ekstremt press. Nascimento forklarer at dette er «for å eliminere de svake og i hovedsak straffe de korrupte», slik at bare de ærlige og tøffe blir igjen. Mange offiserer avslutter programmet, inkludert Fabio etter at han får fotsopp, men Neto og Matias når endelig toppnivå, hvor de bringes Nascimentos avsluttende oppgave. Neto får også en BOPE tatovering.

På skolen har Matias blitt avvist av Maria og hennes venner som avslører at de vet at han er en politimann. Summa summarum Matias konfronterer Edu og beordrer ham til å arrangere et møte med Romerito, en gutt synsproblemer, som Matias hadde lovet å hjelpe. På grunn av faren i slummen forteller Matias Edu han vil møte Romerito på en arcade ved inngangen av slumen, for å gi ham hans nye briller. Mens han returnerer hjem blir imidlertid Matias informerert av Neto om at han skal på jobbintervju med et advokatfirma som vil komme i konflikt med hans møte med Romerito. Neto ønsker virkelig at Matias skal lykkes så han insisterer på at han gjør intervjuet, og tilbyr seg å levere brillene i Matias' sted.

Edu avslører til Baiano at han hadde blitt truet av Matias, og dopdealeren bestemmer seg for å ta hevn på Matias for å få sin venn drept, så vel som å forstyrre virksomheten. Etter å ha gitt Romerito brillene blir Neto overfalt av Baiano og hans menn. Før de legger ham ned ser Baiano Netos tatovering og innser at han er en BOPE offiser. Med viten om at å drepe en slik en offiser vil pådra seg et opphetet søk, kidnapper han Roberta og Rodrigues og myrder dem isteden, skyter Roberta i hodet og brenner Rodrigues levende, som en straff for å bringe en BOPE offiser inn i sin slum. Han går deretter inn og gjemmer seg i en favela i Rio. Snart etter dør Neto på sykehus.

Matias, Nascimento og de andre BOPE offiserene søker hevnog begynner å gjøre daglige angrep i Baianos slum for å torture dopdealere til å fortelle dem om sitt oppholdssted. En av dem avslører at Edu fortalte Baiano om møtet med Matias, som til slutt førte til Netos død. I et raseri avbryter Matias en fredsmarsj, banker opp Edu og fornærmer Maria og de andre, og anklager dem for å være noen bortskjemte hyklersk narkotikabrukere som arbeider for en dopdealer for å kunne arbeide.

I sluttscenen: BOPE offiserer oppdager den nøyaktige plasseringen til Baiano og raider slummen. Baiano prøver å flykte, men så ramler han ned fra hustaket, og han blir skutt i brystet. Nascimento holder ham med pistol, men Baiano oppfordrer kapteinen om ikke å skyte ham i ansiktet, for å bevare sitt ansikt «for likvaken». Nascimento går deretter bort, griper en hagle, gir den til Matias og beordrer ham til å skyte Baiano i hodet, som en siste test for å fastslå om Matias er verdig som hans sanne etterfølger. Matias peker geværet på narkobaronens ansikt, spener opp geværet og viser synlige at han nøler, men peker ikke vekk. I det skjermen kutter til svart går et siste skudd av.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

 • Wagner Moura som Troppens Kaptein Roberto Nascimento - En kaptein i BOPE-troppen, som venter på forfremmelse som vil gjøre jobben sikrere og gjøre ham i stand til å tilbringe tid med sin kone og nyfødte sønn. For å nå sin nye stilling trenger han å finne en verdig etterfølger.
 • Caio Junqueira som Aspirant-Neto Gouveia - Han er en ung aspirant politimann og Matias' beste venn. Nascimento beskriver Neto som ligner på seg selv når han var yngre. Han er en tøff mann, men har en voldsom temperament som godt, og gir aldri opp på sin misjon. Han ble senere med BOPE å oppsøke rettferdighet og var stelt for Nascimentos spot.
 • André Ramiro som Aspirant-André Matias - en Annen aspirant politimann, han er også en jusstudent, som ønsker å spesialisere seg i strafferetten. Han er en ressurssterk og beregnende taktiker. Han tiltrer BOPE sammen med Neto Gouveia.
 • Maria Ribeiro som Rosane Nascimento - Nascimentos kone. De venter sitt første barn. Hun misliker at Nascimento er hyppige fraværende fra hjemet og farene forbundet med jobben hans.
 • Milhem Cortaz som Capitão Fbio - En av høvdingene der Matias og Neto arbeidet han utvikler en form for vennskap med de to. En tidligere hallik i Copacabana han driver også et beskyttelses ordningen. Etter Matias og Neto stjal dop utbyttet fryktet han at flere ville klandre ham og få ham drept.
 • Fernanda Machado som Maria - En jusstudent og grunnleggerne av ORGANISASJONEN, hun er også en marihuanabrukeren. Hun blir venn med Matias og forelsker seg i ham, men når Baiano finner ut at han er en politimann, og hun forlater ham for å lyve for henne og fordi hun frykter Baianos svar. Hun hjelper senere Matias ved å gi ham navnet til Bainaos kjæreste. Til slutt fornærmer Matias henne og hennes venner og slutter dermed forholdet deres.
 • André Di Mauro som Pedro Rodrigues - En student som arbeider i favelaens NGO og dater Roberta. Som straff for å bringe en politimann inn i dopdealernes vennekrets, Rodrigues blir brent levende i en stabel med dekk.[3]
 • Paulo Vilela som Edu - Klengenavnet «Playboy», han er den viktigste narkolangeren på universitetet og er nær Baiano, selv om han er redd for ham. Han forakter Matias for hans forsvar av politiet.
 • Fbio Lago som Baiano - Han er en hensynsløs drug lord som selger hasj og heroin på hele universitetet, ved hjelp av flere studenter. I motsetning til mange andre narkotikabaroner hater han alle typer politiet, selv de korupte, og unngår forretninger med dem. Edu er hans viktigste selgeren på universitetet. Han har en liten hjelpeorganisasjon som beskytter NGOet
 • Marcelo Valle som Capitão Oliveira - Han er Fabios rival og sjef i politiet, og tok over sitt territorium med beskyttelsesordninger og senere angivelig sette ham opp til å bli drept.
 • Fernanda de Freitas som Roberta Alunde
 • Alex Avellar, så 02
 • Ricardo Pagotto Piai, så 08
 • Guilherme Aguilar, som 07
 • Pedro Bonfim, som Robson PM

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på Elite da Tropa,[4] en bok skrevet av de to BOPE politimennene (Batalhão de Operações Policiais Especiais - Rio de Janeiro military police squads for special actions), André Batista og Rodrigo Pimentel, sammen med sosiologen og antropologen Luiz Eduardo Soares, som ga en semi-fiktiv beretning om det daglige arbeidet til BOPE, samt noen historiske hendelser, basert på erfaringer fra de to BOPE politimennene. Boken var kontroversiell da den ble utgitt, for sin beskrivelse av BOPE som en «drapsmaskin», samt detaljerte påstander om et avbrutt attentat på venstrefløy guvernøren i Rio de Janeiro, Leonel Brizola, og resulterte angivelig i at Batista ble refset og kritisert av militærpolitiet. Nedskrevet innhold avviker noe, men Soares trakk ikke romanen.[5] Romanen fikk en unik mottakelse da den ble oversatt i 2010. Det var mange fans av den opprinnelige romanen og filmen som følte at portugisisk-engelsk oversettelse var fattig og ikke fulgte filmen -og vice versa. Romanen (før oversettelse) var mer lik filmen enn romanen på engelsk.[trenger referanse]

Produksjonslekkasje[rediger | rediger kilde]

Før filmens premiere i august 2007, ble en foreløpig klipp av filmen lekket og gjort tilgjengelig for nedlasting på Internett. Klipp, som inkluderte engelske tittelkort , men ingen undertekster, ble lekket fra selskapet som er ansvarlig for teksting av filmen, noe som resulterer i at en person fikk sparken, og en påfølgende politietterforskning. Det ble anslått at om lag 11,5 millioner mennesker hadde sett den lekkede versjonen av filmen i 2007.[6]

Resepsjon[rediger | rediger kilde]

Popularitet og billettsalg[rediger | rediger kilde]

Elite Squad ble en av de mest populære Brasilianske filmer noensinne. I henhold til Datafolha viste 77% av São Paulo befolkning om filmen. Word of mouth var også viktig for spredning av filmen, og 80% av fpublikum vurdererte filmen som «god» eller «fabelaktig», ifølge den samme undersøkelsen.[7] Filmen ble utgitt i Rio de Janeiro og São Paulo 5. oktober 2007 (med den mål om å bli valgt av kulturdepartementet til å konkurrere som den brasilianske deltager ved Oscar for beste fremmedspråklige film ). Den ble utgitt over hele landet 12. oktober 2007. I januar 2008 hadde 2,5 millioner mennesker sett den på kino.[8] I Rio og São Paulo, uten annen reklamekampanje enn plakater, så 180 000 mennesker filmen i løpet av åpningshelgen.[7][9]

Filmen var også på forsiden til de to brasilianke ukebladene Veja og Época. Ved begynnelsen av 2008 ble det bekreftet at Rede Globo ville produsere en TV-serie basert på filmen.[10] I 2011 anbefalte Rockstar Games videospillet Max Payne 3 for fans av Troppa de Elite ,[11] som har handling i Brasil, og viser kamper mellom spesialpoliti og favelagjenger.

Utenfor Brasil var anmeldelser av filmen i utgangspunktet blandet, men etter hvert ble filmen mottatt mer positivt. Basert på 34 anmeldelser fikk filmen 53% oppslutning på Rotten Tomatoes, med kritikerkonsensus kalt en «brutal action-tung brasiliansk politifilm med en meningsløst voiceover. Manglende teft, overdriver volden og er aldri helt sikker på hvor dens moral lyver».[12]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Da den første versjonen av filmen ble lekket, forårsaket det en stor kontrovers for sin skildring av Kaptein Nascimentos ustraffede politibrutalitet i slummen (favelas); noen så det som å forhærlige politivold. Etter utstillingen ved Berlin Film Festival kalte kritiker Jay Weissberg i enVariety artikkel filmen «a one-note hyllest av glad-vold som spiller på skabelonen til rekrutteringsfilmer for fascistiske kjeltringer».[13] Michel Misse, en forsker i urban vold ved det Føderale Universitetet i Rio de Janeiro, prøvde i en Charta Kapital artikkel å forklare hvorfor noen mennesker heier på Kaptein Nascimentos handlinger: «mens rettsvesenet ikke kan holde tritt med etterspørselen etter straff, vil noen kanskje tro de sivile rettigheter fører til ustraffede forbrytere. Og så ønsker de ulovlige løsninger. Det er derfor en kaller på Kaptein Nascimento».[14]

Priser[rediger | rediger kilde]

Februar 16, 2008, Tropa de Elite vant Gullbjørnen for Beste Film ved Berlin International Film Festival, .[15]

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

Soundtracket til filmen er en samling med populære hits, men selv lydsporet ville ikke slippe kontroversen , da de Brasilianske myndighetene krevde fjerning av MC Leonardos «Rap das Armas» fra filmen, på grunn av påstått glorifisering av vold, bruk av ulovlige våpen og narkotika. Filmskaperne oppfylte ønsket to uker etter at den offisielle versjonen ble sluppet.

 1. «Rap das Armas» - Batteri da Rocinha, MC Leonardo
 2. «Tropa de Elite» - Tihuana
 3. «Rap da Felicidade» - MC Cidinho, MC Doca
 4. «Passa Que é Teu» - Pedro Bromfman
 5. «Brilhar en Minha Estrela» - Sangue da Cidade
 6. «Kátia Flávia, en Godiva gjøre Irajá» - Fausto Fawcett
 7. «Teatro de Bonecos» - Guilherme Flarys, Pedro Guedes
 8. «Policia» - Titãs
 9. «Invasão gjøre BOPE» - Pedro Bromfman
 10. «Lado B Lado En» - O Rappa
 11. «Andando Pela África» - Barbatuques
 12. «Nossa Bandeira» - Batteri da Rocinha, MC Leonard
 13. «Rap das Armas [Funk]» - MC Leonard

Oppfølgeren[rediger | rediger kilde]

En oppfølger, Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora É Outro, ble utgitt i Brasil 8. oktober 2010, og i USA 11. november 2011.

Se også[rediger | rediger kilde]

 • Batalhão de Operações Policiais Especiais
 • Buss 174
 • City of god

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Elite Squad (2008)». Box Office Mojo. 
 2. ^ nrk
 3. ^ [1]
 4. ^ «IPS – BRAZIL: Book Takes Dark Journey into World of Police Corruption | Inter Press Service». Ipsnews.net. 27. juli 2006. Besøkt 17. november 2013. 
 5. ^ Monken, Mario Hugo.
 6. ^ Marcelo Cajueiro (19. oktober 2007). «‘Elite’ stirs controversy, box office». Variety. Besøkt 17. november 2013. 
 7. ^ a b Datafolha (6. oktober 2007). «"Tropa de Elite" já foi visto por 19% dos paulistanos». Folha de S.Paulo. 
 8. ^ Ag. Estado (11. januar 2008). «'Tropa de Elite' pode render doações». Agência Estado. Arkivert fra originalen 15. januar 2008. 
 9. ^ «Página não encontrada - iG». Ultimosegundo.ig.com.br. Arkivert fra originalen 28. mars 2012. Besøkt 17. november 2013. 
 10. ^    (18. februar 2008). «Folha Online - Ilustrada - Globo vence Record e leva «Tropa de Elite», informa Daniel Castro». .folha.uol.com.br. Besøkt 17. november 2013. 
 11. ^ R* A (10. november 2011). «Rockstar Recommends: «Elite Squad (Tropa de Elite)»». Rockstar Games. Besøkt 12. desember 2012. 
 12. ^ rottentomatoes.com Elite Squad
 13. ^ Weissberg, Jay.
 14. ^ Sousa, Ana Paula.
 15. ^ Collett, Mike (16. februar 2008). «Violent Brazil cop drama named best film in Berlin». Reuters. Besøkt 17. november 2013. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • «Filmbonanza» (TV-serie). nrk. 5. oktober 2011. Besøkt 8. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]