Trongfoss kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trongfossen ved Trones. Inntaksdammen for det planlagte kraftverket vil bli på toppen av fossen.

Trongfoss kraftverk er et planlagt elvekraftverk i Trongfossen i Namsen, Namsskogan kommune, Nord-Trøndelag. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk søkte i 2012 om å få bygge ut Trongfoss.[1] Prosjektet var planlagt med en årsproduksjon på 140 Gwh.[2] NVE frarådet konsesjon i sin innstilling til OED i mai 2014.

Inntaksdammen vil bli på toppen av Trongfoss, ved tettstedet Trones i Namsskogan kommune. Høyden på dammen er i søknaden satt til 7 meter og bredden 130 meter.

Miljøkonsekvenser[rediger | rediger kilde]

Det er vurdert til å bli store negative konsekvenser for landskapet i konsesjonssøknaden. Ellers er konsekvensene for kulturmiljø, kulturminner, naturmiljø, friluftsliv og reiseliv vurdert til å bli liten til middels negative.

Fylkesmannen sier i sin høringsuttalelse at det riktignok ikke er rødelistede arter i og ved vassdraget[3]. Imidlertid er dette i henhold til den nye rødelista, og i 2006 var forekomstene av den spesielle laksebestanden i Namsen vurdert til å være en akutt truet bestand/populasjon. I DN-håndbok nr. 15 er namsblank vurdert til å være en fisk av svært stor nasjonal viktighet.[4] Det spesielle med laksen her er at den ikke er anadrom (vandrer ut i havet), men at den holder seg i dette vassdraget. Dette betegnes som relik laks, og dette er ett av to steder i Norge med denne typen laks.[5].

Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag har også vært i mot prosjektet, av hensyn til namsblank og andre miljøaspekter ved prosjektet[6]

For andre forhold er konsekvensene i konsesjonssøknaden vurdert til liten negativ.

Referanser[rediger | rediger kilde]