Trond Ytterbø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trond Ytterbø
Født31. mars 1956[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Notodden
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserLOs kulturpris (Norge)[2]

Trond Ytterbø (født 1956 i Notodden) er en norsk bluesartist. Han begynte sin musikerkarriere i dansebandet Green Madows 1970. I 1976 begynte han å spille i danse- og underholdningsorkesteret Fish & Chips. I 1979 var han med å starte Notodden Blues Band. I de første årene måtte bandet spille for mat og overnatting. Etter at de kom med plateutgivelser ble det lettere og populariteten økte. De ble etterhvert et av Norges mest populære[trenger referanse] konsertband.

Da den første bluesfestivalen ble arrangert på Notodden i 1988, stod bandet sentralt i arrangementet. Han var sentral i bandet frem til 2005, da var han med å legge ned Notodden Blues Band. I 2009 gjenopplivet han bandet for å markere dets 30-årsjubileum med den originale besetningen.

Siden 2010 har Ytterbø vært instruktør[3] og inspirator på bluesgitarkursene som er en del av prosjektet «Blues Behind Bars»[4] i flere fengsler. Han er videre også nestleder i styret for Blues Factory[5], som er etablert for å drive musikkopplæring og -aktiviteter som egenhabilitering i fengsler og for tidligere innsatte. Blues Factory ble etablert av fengselsansatte og -innsatte sammen med profesjonelle musikere som hadde vært involvert i prosjektet «Blues Behind Bars» i Skien og Bastøy fengsler. Han var blant initiativtakerne bak etableringen av «Jailhouse stage» på Notodden Blues Festival i 2012[6].

I 2012 ble han engasjert for å spille for LOs representantskapsmøte på Folkets Hus, i stedet for å spille mottok han LOs kulturpris. I sin begrunnelse uttalte juryen: «Trond Ytterbø er et solidaritetsmenneske og har et stort hjerte for grupper som av en eller annen grunn faller utenfor i samfunnet».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
 John Mayall 
Vinner av
Notodden Bluesfestival bluespris
(2005)
Neste mottaker:
 Eric Malling