Trond Ali Linstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Trond Ali Linstad (født 11. desember 1942) er en norsk lege og markant person i det muslimske miljøet i Oslo og Norge. Linstad er en profilert og aktiv samfunnsdebattant i aviser, radio og fjernsyn. Han er (sjia-)muslim, og har tatt mellomnavnet Ali. Han var en av de første i Norge som konverterte til islam. Idag er han en kontaktperson for religiøse spørsmål fra unge muslimer og ikke-muslimer via nettsiden «Spørsmål og svar».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Linstad utdannet seg til lege i Oslo, og studerte videre tropemedisin og hygiene i England. Han har vært fastlege i Oslo (1983-2013).

Linstad var på 1970-tallet politisk aktiv i ml-bevegelsen, tilknyttet AKP(m-l). I 1970 reiste han til Jordan via Beirut og arbeidet som frivillig lege i flyktningeleire og på landsbygda under Svart september-borgerkrigen i Jordan. I 1976 tok han sammen med Finn Sjue og Eldbjørg Holte initiativ til pengeinnsamling til medisinsk hjelp til palestinerne.[1] Linstad var formann i Palestinakomiteen fra 1977 til 1986.

Linstad var med på å opprette helseteam som komiteen senere har sendt til palestinerne. Linstad var selv med i det første helseteamet og har også deltatt i senere team. Han var også med på å opprette helseorganisasjonen NORWAC (Norwegian Aid Committee).[2], som i dag ledes av Erik Fosse. Han er tildelt Det palestinske Røde Halvmånes fortjenstmedalje for sitt arbeid.

Linstad etablerte senere Urtehagen Stiftelse som består av fem barnehager, videregående privatskole, radio og tv-stasjon, en barnebondegård og ett forlag. Linstad er redaktør av nettstedet koranen.no[3] og for magasinet Muslim. Han har også oversatt en rekke muslimske barnebøker til norsk, og har selv forfattet bøker om Islam.

Han har opprettet og startet barneskole og barnehjem for foreldreløse gatebarn i Afrika (2012). Linstad opprettet også et kvinnesenter i Burao, Somaliland[4].

Linstad ble i 2012 tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid. 250 barn med deres ulike nasjonaldrakter var klare for prisutdeling utenfor Nationaltheateret. Dagen før ble enkelte media bedre kjent med Linstads svært kritiske ytringer om sionismen, og jøders rolle. Det ble også trukket fram Linstads to år gamle uttalelser, refleksjoner og samfunnsaktuelle problemstillinger rundt homofili. På bakgrunn av dette ble Kongehuset utsatt for stort press, hvor resultatet var at utdelingen ble kansellert dagen før seremonien i Nationaltheatret.

Wisental-senteret var en sterk pådriver for å påvirke Kongehuset til å få trekke medaljen tilbake. Samtidig omtalte de Linstad som [5] en av verdens verste jøde-hatere.

En internasjonal organisasjon bestående av ortodokse anti-sionistiske jøder Neturei Karta[6] ønsket isteden å gi Linstad sin egen fortjenestemedalje.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Linstad presenterte i januar 2010 et «Muslimsk manifest» i Aftenposten,[7] et manifest som ifølge Klassekampens vurdering «argumenterer for en slags muslimsk segregering». Linstad hevdet at muslimer er imot liberalt demokrati, da Allah er den eneste autoritet, og at muslimer derav ikke bør samarbeide med myndighetene, men isteden verne seg mot staten.

Ifølge SOS Rasisme, «nører Trond Ali Linstad opp under antisemittismen» etter et innlegg som ble skrevet av ham på nettstedet Koranen.no i juni 2010. Linstad skrev blant annet: «Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes», og videre «‘Beware the Jews!’ De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er ‘jødiske’ interesser.» I artikkelen legger Linstad spesielt vekt på jødenes lobbyvirksomhet og deres interesse i å utvide Israels landegrenser, og er kritisk til støtten de får fra USA. SOS Rasisme hevdet at artikkelen er «noe av det verste kollektive angrepet på jøder som har vært lagt ut i Norge etter krigen».[8]

I 2012 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Oslos ordfører Fabian Stang ønsket ikke stå for utdelingen.[9] Medaljeutdelingsermonien i Nationalteateret 13. november ble avlyst av sikkerhetsgrunner. En alternativ medaljeseremoni på Urtehagen videregående friskole ble deretter utsatt etter Slottet ba om mer tid og avtalte et møte med Linstad.[10] Den 15. november kunngjorde Slottet at medaljetildelingen var slettet i henhold til § 7 i statuttene for Kongens fortjenstmedalje, begrunnet med at enkelte av Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet ikke er forenlige med medaljens formål; mer spesifikt oppga Slottet å ha heftet seg ved «skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk» og «språkbruk som kan fremstå som stigmatisering av homofile».[11] Samme år hevdet den amerikanske høyreradikale pro-israelske organisasjonen Simon Wiesenthal Center at Linstad er en av verdens «10 verste Israel-hatere».[12][13]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Glimt fra et annet Iran, Jasmin forlag, Oslo (1987) ISBN 82-90657

Priser[rediger | rediger kilde]

Linstad fikk Jødisk ærespris av den ortodokse antisionistiske organisasjonen Neturei Karta i 2013.[14] Han fikk prisen for sitt «arbeid for integrering i Norge, fordi han i alle år har vært en varm venn av jødene og for å vise at vi setter pris på hans utrettelige innsats for Guds skapninger, mennesker.»[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ I følge Erling Folkvords beskrivelse i Rødt! på barrikadene for AKP og RV 1998 ISBN 8251789311
 2. ^ [1] NORWAC
 3. ^ [2] koranen.no
 4. ^ [3] Burao
 5. ^ [4] en av verdens verste jøde-hatere
 6. ^ [5] Neturei Karta
 7. ^ Muslimsk manifest
 8. ^ Trond Ali Lindstad nører opp under antisemittisme. SOS Rasisme, 2. juni 2010.
 9. ^ Fabian Stang vil ikke dele ut medalje til Linstad
 10. ^ Guri Gunnes Oppegård: Slottet utsetter medaljeutdeling til Linstad TV2, 13. november 2012
 11. ^ «Fortjenstmedalje slettes». kongehuset.no. 15. november 2012. Besøkt 14. januar 2012. 
 12. ^ Kristin Granbo (28. desember 2012). «Linstad har havnet på «topp 10»-liste over jødehatere verden over». NRK. Besøkt 14. januar 2012. 
 13. ^ «2012 Top Ten Anti-Semitic/Anti-Israel Slurs». Simon Wiesenthal Center. Besøkt 14. januar 2012. 
 14. ^ http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/linstad- hedret-av-joedisk-organisasjon-3965949.html
 15. ^ http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/01/15/norsk-muslim-mistet-kongens-medalje-far-joedisk-heder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]