Trond Ali Linstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trond Ali Linstad
Født11. des. 1942Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Lege, forskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Trond Ali Linstad (født 11. desember 1942) er en norsk lege og markant person i det muslimske miljøet i Oslo og Norge. Han var en av de første i Norge som konverterte til islam; han er sjiamuslim, og har tatt mellomnavnet Ali. Idag er han en kontaktperson for religiøse spørsmål fra unge muslimer og ikke-muslimer via nettsiden «Spørsmål og svar». Han var en av grunnleggerne av den humanitære organisasjonen NORWAC og har jobbet mye med helsehjelp i Palestina. I Norge startet han Urtehagen Stiftelse som driver barnehager, skole, kulturtilbud og sosiale tilbud rettet mot innvandrere. Han har mottatt Det palestinske Røde Halvmånes fortjenstmedalje, Den jødiske æresprisen og Den iranske menneskerettighetsprisen for sin humanitære innsats.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Linstad utdannet seg til lege i Oslo, og studerte videre tropemedisin og hygiene i England. Han har vært fastlege i Oslo 1983-2013.

Linstad var på 1970-tallet politisk aktiv i ml-bevegelsen, tilknyttet AKP(m-l). I 1970 reiste han til Jordan via Beirut og arbeidet som frivillig lege i flyktningleirer og på landsbygda under Svart september-borgerkrigen i Jordan. I 1976 tok han sammen med Finn Sjue og Eldbjørg Holte initiativ til pengeinnsamling til medisinsk hjelp til palestinerne.[1] Linstad var formann i Palestinakomiteen fra 1977 til 1986.

Linstad var med på å opprette helseteam som komiteen senere har sendt til palestinerne. Linstad var selv med i det første helseteamet og har også deltatt i senere team. Han var også med på å opprette helseorganisasjonen NORWAC (Norwegian Aid Committee).[2], som i dag ledes av Erik Fosse. Han er tildelt Det palestinske Røde Halvmånes fortjenstmedalje for sitt arbeid.

Linstad etablerte senere Urtehagen Stiftelse som består av fem barnehager, videregående privatskole, radio og tv-stasjon, en barnebondegård og ett forlag. Linstad er redaktør av nettstedet koranen.no[3] og for magasinet Muslim. Han har også oversatt en rekke muslimske barnebøker til norsk, og har selv forfattet bøker om Islam. Han har opprettet og startet barneskole og barnehjem for foreldreløse gatebarn i Afrika (2012). Linstad opprettet også et kvinnesenter i Burao, Somaliland[4].

Linstad presenterte i januar 2010 et «Muslimsk manifest» i Aftenposten,[5] et manifest som ifølge Klassekampens vurdering «argumenterer for en slags muslimsk segregering». Linstad hevdet at muslimer er imot liberalt demokrati, da Allah er den eneste autoritet, og at muslimer derav ikke bør samarbeide med myndighetene, men isteden verne seg mot staten.

Ifølge SOS Rasisme, «nører Trond Ali Linstad opp under antisemittismen» etter et innlegg som ble skrevet av ham på nettstedet Koranen.no i juni 2010. Linstad skrev blant annet: «Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes», og videre «‘Beware the Jews!’ De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er ‘jødiske’ interesser.» I artikkelen legger Linstad spesielt vekt på jødenes lobbyvirksomhet og deres interesse i å utvide Israels landegrenser, og er kritisk til støtten de får fra USA. SOS Rasisme hevdet at artikkelen er «noe av det verste kollektive angrepet på jøder som har vært lagt ut i Norge etter krigen».[6]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Glimt fra et annet Iran, Jasmin forlag, Oslo (1987) ISBN 82-90657

Priser[rediger | rediger kilde]

  • Fortjenstmedalje fra palestinske Røde Halvmåne.
  • 2012: Kongens fortjenstmedalje i sølv, tildelt og trukket tilbake. Oslos ordfører Fabian Stang ønsket ikke stå for utdelingen.[7] Medaljeutdelingseremonien i Nationaltheatret 13. november ble avlyst av sikkerhetsgrunner. En alternativ medaljeseremoni på Urtehagen videregående friskole ble deretter utsatt etter Slottet ba om mer tid og avtalte et møte med Linstad.[8] Den 15. november kunngjorde Slottet at medaljetildelingen var slettet i henhold til § 7 i statuttene for Kongens fortjenstmedalje, begrunnet med at enkelte av Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet ikke er forenlige med medaljens formål; mer spesifikt oppga Slottet å ha heftet seg ved «skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk» og «språkbruk som kan fremstå som stigmatisering av homofile».[9]
  • 2013: Jødisk ærespris, utdelt av den ortodokse antisionistiske organisasjonen Neturei Karta[10] for hans «arbeid for integrering i Norge, fordi han i alle år har vært en varm venn av jødene og for å vise at vi setter pris på hans utrettelige innsats for Guds skapninger, mennesker.»[11]
  • 2018: Den islamske republikk Irans menneskerettighetspris.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]