Tromsø maritime skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tromsø maritime skole
Tromsø maritime skole.jpg
Tromsø maritime skole sett fra sørvest nær midnatt
SkoletypeOffentlig videregående skole og fagskole
Grunnlagt1864
FylkeTroms og Finnmark
KommuneTromsø
ByTromsø
BydelRambergan
AdresseSommerfeldtsgate 74/76, 9009 Tromsø
Eleverca 300 (2016)
Ansatte53 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Tromsø maritime skole
69°39′18″N 18°57′15″Ø

Tromsø maritime skole er en offentlig videregående skole i Tromsø kommune i Troms. Skolen ligger på Tromsøya, i administrasjonssenteret og byen Tromsø. Skolen ble slått sammen med Breivika videregående skole, og dens nye navn er Ishavsbyen videregående skole.[trenger referanse] Skolen er en yrkesrettet skole og blir den største videregående skolen i Tromsø.

Skolen ligger på Rambergan, med god utsikt over Tromsø by og skipstrafikken i Tromsøysundet, Tromsdalstinden ligger midt imot. Den har ca 500 elever/studenter fordelt på videregående skoles tilbud og på fagskoletilbudet. Ved årtusenskiftet hadde skolen i tillegg årlig ca. 1500 deltakere på ulike kurs på Sikkerhetssenteret på Skattøra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bystyret i Tromsø vedtok den 12. mars 1863 å søke om opprettelse av en Sømandsskole for navigasjonsutdanning i byen. Søkaden ble imidlertid ikke sendt før 2. februar 1864. Den 18. mars 1864 meddeler Marinedepartementet at det ved kongelig resolusjon av 2. mars har blitt bestemt at det skal opprettes en skole i Tromsø. Dette var den spede starten, og Tromsø Navigasjonsskole startet dermed opp med sitt første kurs 1. oktober 1864. Kurset varte i ett skoleår og hadde tre elever fra byen. De første årene holdt skolen til i byens rådhus.

Det var varierende behov for opplæring de første årene, og først i 1912 ble det opprettet en skipsføreravdeling. Skolen holdt nå til i et lokale som under andre verdenskrig ble brukt som hovedkvarter av Gestapo og hadde fått egen bestyrer ved navn Emil Melle. I 1926 flyttet skolen til det såkalte administrasjonsbygget i Parkgata, men dette ble etterhvert for lite slik at det ble etablert klasserom forskjellige andre steder i byen.

I 1964 fikk skolen en stor nok bygning til å huse hele den maritime utdanningen. Den nye skolen var dimensjonert for 500 elever og hadde 30 klasserom. Budsjettet for oppføringen av bygget var på 4 millioner kroner, men dette ble overskredet med 3,5 millioner kroner.

Fram til 1976 besto skolen av disse to adskilte enhetene, med egen administrasjon og rektor, før enhetene ble slått sammen til én skole under navnet Tromsø maritime skole.

I 2015 bestemte Utdanningsetaten i Troms fylkeskommune at skolen skulle administrativt slås sammen med Breivika vgs - Det nye navnet er (pr jan. 2017) Ishavsbyen vgs Skolested Rambergan

Utdanningsprogram[rediger | rediger kilde]

Fagskole - skipsoffisersutdanning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]